ŠEF UNESCO KATEDRE: Rusija Vučiću neće oprostiti – Zaharova je to uradila po odobrenju Lavrova i Putina

Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu, spoljna politika Srbije, ako je i bilo do sada, u potpunosti se raspala, jer je u tom sporazumu potpisano sve što se kosi s našim stavovima, kaže profesor Vojin Rakić, šef UNESCO katedre za bioetiku za Evropu (Haifa).

Takvo ponašanje će, kako naglašava, imati ozbiljne posledice po Srbiju.

Pristanak na izmeštanje ambasade u Jerusalim, čime je Srbija prekršila rezoluciju 478 Saveta bezbednosti UN, daje Albancima za pravo da pitaju – zašto se onda uporno držite Rezolucije 1244, dodaje Rakić.

Srbija je u Vašingtonu potpisala, kako kaže predsednik Vučić, bilateralni sporazum sa SAD-om, kojom se između ostalog, obavezuje na izmeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, da će diversifikovati izvore snabdevanja energijom i da će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od nepouzdanih dobavljača.

„Podrška katedre UNESCO se sastoji u tome što ovim sporazumom jača američki uticaj. Uticaj SAD-a je važan što zbog ekonomskih razloga tako i zbog političkih. Srbija se okreće od Kine i Rusije, i okreće se ka demokratskim sistemima na Zapadu“, kaže Rakić u Novom danu.

Dodaje da postoji mogućnost da se time okreće i od EU i da je to „jedan od minusa ovog sporazuma“.

„…Jer se Srbija dogovorila sa EU oko nekih stvari. Naime, prebacivanje ambasade u Jerusalim je do sada uradila samo Amerika i Gvatemala. Amerika to sebi može da dozvoli, ali će Srbija imati posledice… Srbija se naime, poziva na rezoluciju UN 1244, čime se garantuje, kako navode vlasti, teritorijalni integritet Srbije. Samim tim što sada Srbija ne poštuje rezoluciju Un o Izraelu, njena pregovaračka pozicija slabi kada je Kosovo u pitanjju, jer će argument Albanaca biti – ako ne poštujete ovu rezoluciju, zašto insistirate na 1244“, naglasio je Rakić.

Te ako govorimo o Kosovu, kaže Rakić, vašingtonski sporazum je veliki poraz Aleksandra Vučića u pravcu priznanja Kosova kao nezavisne države.

Stav EU o Izraelu je jasan, ona se poziva na tu rezoluciju UN, prema kojoj se članice obavezuju da neće premeštati svoje ambasade u Jerusalim.

„Vi ste videli kada je Tramp čitao sporazum, da je Vučić bio potpuno zaprepašćen sadržajem. On je izgleda potpisao nešto za šta nije precizno znao. I taj dokument potpisan je u funkciji predsedničke kampanje Trampa, u funkciji interesa Amerike i Izraela.

Mada, kaže Rakić, s obzirom na to da Vučić nije ovlašćen da potpisuje tako nešto, već je za to nadležna Vlada Srbije, pitanje je koliko je obavezujući taj sporazum.

„I u slučaju Bajdenove pobede. Ali, ukoliko jeste obavezujući, a po svoj prilici jeste, onda to za Srbiju ima implikacije. Američke investicije u Srbiji, Eu će ojačati svoj uticaj kada je u pitanju vladavijna prava, demokratija, sloboda medija…Srbija će morati da diversifikuje pribavljanje energije, što znači da više ruska nafta i gas neće imati monopol. A Huavej će morati da ukloni svoje kamere koje su postavljene po ulicama u Srbiji, neće im imati pristup“, ocenio je Rakić.

Iako je sporazum po svoj prilici obavezujući, Rakić smatra da će vlast u Srbiji „opet pokušati da igra na dve stolice“.

„Naravno da će vlast pokušati da opet igra na dve stolice, ali to ne može da prođe posle ovog sporazuma, jer čak i da nije obavezujući u pravnom smislu, on otvara vrata uticaju Amerike u Srbiji. Vučić je došao na vlast jer je pristao da isporuči Kosovo, sad je u situaciji da mora to da obavi. Ukoliko to uradi njega će SAD i EU pustiti niz vodu. A i ako ne uradi, opet će ga pustiti niz vodu. Vučiću je zato svaki mesec bitan, zato odugovlači“, kaže Rakić.

Šef UNESCO katedre kaže i da „tačka 10“ u sporazumu iz Vašingtona se uopšte nije odnosila na međusobno priznanje.

„Ta tačka je govorila o međusobnom priznanjju prava manjina i njihovih potraživanja imovine….naša delegacija ili nije razumela dobro engleski ili je pak spinovano da ispada da je tačka 10 tražila međusobno priznanje a da je Vučić uspeo da sačuva Srbiju od gubitka Kosova“, smatra gost N1.

Rakić kaže i da na razgovorima u Briselu neće doći do međusobnog priznanja.

„Hoti je rekao da će insistirati na priznanju Kosova i to je stav albanske delegacije od početka, šta je stav srpske, je velika tajna, ali možemo da zaključimo da će dnevni red u Brislu biti ono što su saopštili zvaničnici EU – prava manjina i potraživanje imovine i širi jedan politički sporazum, koji albanska strana tumači kao međusobno priznanje“, rekao je Rakić.

Taj širi sporazum je, kaže, izvestan u skorijoj budućnosti, jer se na to, dodaje, Vučić obavezao.

„Zato je i dobio podršku EU na izborima protiv Borisa Tadića. ‘Ispuni obećanje ili ćeš biti pušten niz vodu’. Ali će on svakako biti pušten niz vodu, to mu je jedina izvesnost“, kaže Rakić.

Komentarišući izjave nekih da se spoljna politika Srbije raspala u Vašingtonu, Rakić ocenjuje kao vrlo verovatne.

Rusija mu neće oprostiti provlačenje Zaharove kroz blato

„Mada je pitanje je da li može da se raspadne nešto što ne postoji. Šta je bila spoljna politika ove vlasti, meni to nije jasno. Postoji floskula vojne neutralnosti, ali mi ne živimo više u bipolarnom svetu pa da nećemo da biramo. Koliko tu srpsku spoljnu politiku ozbiljno uzimaju vidi se po tvitu Marije Zaharove koji je podjednako porazavajući koliko i stolica na kojoj je sedeo Vučić“, ocenjuje Rakić.

Zaharova je to uradila po odobrenju Lavrova i Putina

„Rusija je ozbiljna zemlja, nije ona to mogla da učini bez odobrenja ili na zahtev Lavrova, pa čak možda i Putina…kasnije objašnjenje da je mislila na Trampa, i nije baš neki izgovor…Ne mogu da vidim na koji način je mogla da cilja na Trampa, jer govori o Vučićevom sedenju na magarećoj klupi, i da kad već sedi, da sedi kao Šeron Stoun, a ne kao đak. Ne vidim kakvo je to podsmevanje Trampa“, upitao je Rakić.

Vučićev odgovor je najgori mogući

Vučić je odgovorio na najgori mogući način, što Zaharovu provlači sada kroz tabloide. Vidimo na naslovnoj strani Politike sliku kako u nekoj kratkoj suknji i naslov ‘Niske strasti Marije Zaharove’. Pitam se ti koji to lansiraju, kako do te mere nemaju uvid u stvari, ali razumem, to nisu njihovi kapaciteti, ali je frapantno da oni ismevaju veliku silu kao Rusiju na taj način“, kaže Rakić.

Ako je uopšte postojala, spoljna politika Srbije se potpuno raspala, ponavlja.

„Posle ovog kiksa sa Zaharovom, u tabloidnom kontekstu, to je pucanje samom sebi, u najmanju ruku, u nogu“, kazao je Rakić.

(N1)