SAD izvestile o uspešnom testu hipersoničnog oružja

Raketa lansirana iz aviona -nosača ubrzala se do brzine od 5 maha. Ovaj primerak hipersoničnog oružja koristi vazdušno reaktivni motor: Rusija takođe sprovodi istraživanja u tom pravcu.

Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) objavila je uspešno testiranje hipersonične rakete. U letu je njegova brzina bila pet puta veća od brzine zvuka.

Testovi su izvedeni zajedno sa američkim vazduhoplovnim snagama. Razvoj ovog uzorka hipersoničnog oružja sprovela je korporacija Raytheon Technologies, ​​motor za njega stvorila je kompanija Northrop Grumman.

Američka vojska naziva uređaj skraćenicom HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), koncept hipersoničnog vazdušno reaktivnog oružja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Testovi su, kako sledi iz DARPA poruke, održani prošle nedelje. Raketa je lansirana iz aviona. Nekoliko sekundi nakon komande, aparat je pokrenuo vazdušno reaktivni motor.

Vazdušno reaktivni motor po principu uređaja jedan je od najjednostavnijih u svojoj klasi. U njemu se gorivo meša sa ulaznim protokom vazduha u komori motora.

Što je veća brzina rakete, vazduh brže ulazi u komoru i veći je pritisak u njoj. Ovo takođe rezultira ograničenjem upotrebe vazdušno reaktivnog motora – on se ne može koristiti pri malim brzinama, zbog čega se avion mora unapred ubrzati. Na primer, za to se može koristiti avion, koji u prvoj fazi deluje kao nosač.

Ova ispitivanja trebalo bi da potvrde operativnost dizajna i ispravnost izbora proizvodnih tehnologija, kaže se u poruci.

Rusija testirala tajne rakete sposobne da obore satelite na veoma velikim nadmorskim visinama

„Brzina od 5 Maha ne može izgledati baš impresivno, ali treba naglasiti da se ovdje radi o vazdušno-mlaznom motoru, a ne o„ jedrilici “(kliznoj krstarećoj jedinici ili aerobolističkoj raketi).

Za takve projektile, u principu, pretpostavlja se da je „nizak“ hiperzvuk sasvim tipična karakteristika. U svakom slučaju, ovu brzinu još nije postiglo nijedno oružje koje koristi ovu tehnologiju, iako je u Rusiji (kao i, na primjer, u Kini, Indiji i Japanu) bilo dosta i sprovodi se dosta sličnih projekata.

Rusija takođe razvija uzorke hipersoničnog oružja sa vazdušnim reaktivnim motorom, napominje stručnjak – reč je o hiperzvučnom uređaju poznatom pod imenom GZUR (hiperzvučna vođena raketa, takođe poznata i kao „Гремлин, kao i proizvod poznat kao „Острота“.

„Kao u slučaju sa američkim projektom HAWC, na izlazu se planira primanje relativno malog avionskog naoružanja u, verovatno, ne-nuklearnoj opremi, prilagođenoj za upotrebu, uključujući operativno-taktičke avione“, objašnjava Dmitrij Stefanovič.

U poređenju sa hiperzvučnim jedrilicama (ovom tipu, na primer, pripada ruski „Avangard“ ), hiperzvučno oružje sa vazdušno reaktivnim motorom je manje i nešto preciznije.

„U isto vreme, čak ni ovaj uspešan test ne garantuje brzo masovno raspoređivanje hipersoničnih projektila u Sjedinjenim Državama – do oktobra 2022. godine planira se samo revizija programa, nakon čega će biti doneta fundamentalna odluka o daljoj sudbini hipersoničnih projektila sa ovim motorima “, kaže stručnjak. Osim toga, DARPA nije otkrila jedan od ključnih parametara testa – domet leta hipersoničnog proizvoda.

Kao deo HAWC koncepta, američka vojska je testirala još jedan uzorak hipersoničnog oružja koji je razvio rival kompanije Raytheon Technologies Lockheed Martin. 

U junu 2020. godine, u okviru takvih testova, dogodio se incident u vazduhoplovnoj bazi Andrews – raketa se neplanirano odvojila od aviona -nosača, koju je nosio strateški bombarder B -52, i srušila se. 

Известия je javila da su ispitivanja ruske hipersonične „Острота“ zakazana za 2022. godinu, a „Гремлин“ – za 2023. godinu.

Hiperzvučno naoružanje već je u službi ruske vojske: od kraja 2017. na eksperimentalnoj borbenoj dužnosti koriste se modernizovani presretači MiG-31K sa kompleksom Кинжал. Hipersonični raketni sistem Avangard počeo je da se masovno proizvodi 2018. godine.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs