Naslovnica ŽIVOT SAD: Oko 90 američkih gimnastičarki traže više od milijardu dolara odštete od...

SAD: Oko 90 američkih gimnastičarki traže više od milijardu dolara odštete od FBI zbog seksualnog zlostavljanja

Oko 90 američkih sportistkinja predvođenih višestrukom olimpijskom pobednicom Simon Bajls, koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od lekara američke gimnastičke reprezentacije Larija Nasara, zahtevaju više od milijarde dolara odštete od FBI-ja, koji nije sprečio delovanje osuđenog zlostavljača, kad je to mogao da učini.

Naime, agenti FBI-ja su 2015. znali za optužbe o seksualnom zlostavljanju gimnastičarki, ali nisu ništa preduzeli.

Američki gimnastički savez je agentima u saveznoj državi Mičigen prosledio prijavu o seksualnom zlostavljanu tri sportistkinje, ali oni nisu preduzeli nikakve istražne radnje, niti su obavestili predstavnike savezne policije.

Na “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti.  – OVDE

Nasar je još više od godinu dana nastavio da zlostavlja svoje žrtve, pre nego što je 2016. uhapšen nakon prijava o zlostavljanju na Univerzitetu Mičigen na kojem je radio kao lekar. U istražnom postupku je priznao krivicu za sva krivična dela koja su mu stavljena na teret, a 2018. mu je izrečena zatvorska kazna do 175 godina za zlostavljanje mladih gimnastičarki.

Odštetni zahtev koji su Nasarove žrtve uputile u proceduru ima dosta dobre izglede za realizaciju ili u vidu pozitivne presude ili vansudskom nagodbom. Naime, čak je i direktor FBI-ja Kristofer Rej prošle godine u kongresu govorio o tom slučaju i priznao da je federalna policija mogla da deluje i zaustavi Nasara 2015, ali to nije učinila.

Prema saveznom zakonu vladine agencije moraju se odazvati na odštetne zahteve u roku od šest meseci. Ako se to ne dogodi, slučaj će završiti na sudu.

„Vreme je da FBI odgovara“, izjavila je bivša američka državna gimnastička prvakinja Megi Nikols.

Osim nje i Simon Bajls, među gimnastičarkama koje traže novčanu odštetu su osvajačice zlatnih olimpijskih medalja Ali Rejsman i Mekejla Maruni.

Bajls i Maruni su u septembru prošle godine svedočile pred senatskim odborom o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju koje se događalo pod Nasarovim nadzorom. Tokom saslušanja, gimnastičarke su se obrušile na FBI zbog loše vođene istrage, a Bajls je optužila agenciju za namerno ignorisanje Nasarovih žrtava.

(Hina, Rojters)