Naslovnica SPEKTAR Sa Krima stigao hitan poziv: Rusi kreću na Odesu?! Američki strateški bombarderi...

Sa Krima stigao hitan poziv: Rusi kreću na Odesu?! Američki strateški bombarderi sleteli u Švedsku!

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov pozvao je ruske vlasti da ne dozvole da se Odesa pretvori u vojnu bazu NATO.

– Odesa je ruski grad, stvorila ga je Ekaterina druga. To nije samo istorija, to je realnost. Međutim, odatle se pojavljuje neverovatna pretnja Crnom moru, nećemo imati slobodnu polovidbu ukoliko NATO bude koristio Odesu kao svoju bazu. Odesa nam je potrebna, bez nje neće biti bezbednosti – rekao je on.

Konstantinov je takođe rekao i da Kijev, granatiranjem ruskih regiona, provocira Rusiju da iskoristi nuklearno oružje.

Dodao je i da je danas najvažnija stvar da se stvori ravnopravni svetski poredak, te da je to glavni prioritet za Rusiju, dok je za Ameriku to apsolutno nepotrebna stvar.

Američki strateški bombarderi B-1B lancer sleteli u Švedsku

Dva strateška bombardera B-1B Lancer koji pripadaju Bomber Task Force (BTF), a koji su bazirani u Velikoj Britaniji sleteli su danas prvi put u 2024. godini u vazduhoplovnu bazu Luleå-Kallax. Ovo je drugi put da bombarderi ovog tipa sleću u Švedsku. Prvi put to je bilo 2023. godini.

[adsenseyu1]

„Ovo je istorijski događaj. U ovim teškim vremenima i dok se čeka članstvo u NATO-u, važno je imati jake partnere. Ponovili smo zajedničke vežbe sa Operativnom grupom bombardera gde smo uvežbavali ceo lanac, od pratnje i veze do dejstva oružja i sada preduzimamo sledeći korak u našoj saradnji bazirajući B-1B Lancer na tlu Švedske, kaže zamenik vazduhoplovstva Ševedske brigadni general Tomi Peterson.

SAD su, zajedno sa Finskom, najvažniji partner Švedske u saradnji. 2016. godine potpisano je pismo o namerama između Švedske i SAD koje uključuje bilateralne vežbe.

„Videli smo kada su našiB-1B Lancer sleteli na tlo Švedske u pratnji švedskog JAS 39 Gripen. BTF ima zadatak da vodi operacije širom sveta, mi doprinosimo stabilnosti i povećavamo spremnost za operacije kada i ako je potrebno.

Što više možemo da se integrišemo sa drugim oružanim snagama, to smo spremniji da se suočimo sa izazovima zajedno sada i u budućnosti, kaže brigadni general Brajoni Terel zamenik direktora za strategiju, planove i politiku Evropske komande SAD, Američkog vazduhoplovstva.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social