Naslovnica U FOKUSU Ruski sud pleni zapadnu imovinu: Posle „Unikredita“ stigli na red „Dojče banka“...

Ruski sud pleni zapadnu imovinu: Posle „Unikredita“ stigli na red „Dojče banka“ i „Komercbanka“

Sud u Sankt Peterburgu zaplenio je imovinu, račune, nekretnine i akcije „Dojče banke“ i „Komercbanke“, što je posledica tužbe protiv ovih zajmodavaca koji su imali ugovor za izgradnju fabrike za preradu gasa u Rusiji s nemačkom kompanijom „Linde“, a koji je prekinut zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Tužbe je podneo „Rushemalajans“, preduzeće koje je u polovinskom vlasništvu gasne kompanije „Gasprom“, koje je operator ovog projekta, prenosi TASS.

Arbitražni sud zabranio je „Dojče banci“ da ostvari svoje učešće u kapitalu u svojoj ruskoj podružnici, kao i u kompaniji „Dojče bank tehnolodži center LLC“.

Sud je izrekao zaplenu do 238,6 miliona evra u hartijama od vrednosti, nekretninama i bankovnim računima „Dojče banke“, njenim podružnicama i kompaniji „Dojče bank tehnolodži center LLC“.

„Dojče banka“ u Frankfurtu saopštila je da je već rezervisala oko 260 miliona evra.

Sud je takođe zaplenio imovinu „Komercbanke“ u vrednosti od 93,7 miliona evra, kao i hartije od vrednosti i zgradu banke u centru Moskve.

Ruski sud je prethodno naredio da imovina, računi i nekretnine, kao i udeli u dve podružnice italijanske banke „Unikredit“, budu zaplenjeni u odvojenoj tužbi.

Sud u Sankt Peterburgu zaplenio je imovinu vrednu 463 miliona evra koja pripada italijanskom „Unikreditu“, drugom najvećem evropskom zajmodavcu u Rusiji.

Kako objašnjava „Fajnenšel tajms“, zaplena je jedna od najvećih od početka Specijalne vojne operacije i povlačenja zapadnih banaka iz Rusije.
Zaplenjena suma je ekvivalentna oko 4,5 odsto imovine „Unikredita“ u zemlji, prema poslednjem finansijskom izveštaju glavne ruske podružnice banke. Zamrznuta sredstva obuhvataju akcije u podružnicama „Unikredita“ u Rusiji, kao i akcije i fondove koje banka poseduje.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social