Naslovnica U FOKUSU Ruski ministar finansija: Ne radimo na BRIKS valuti, već na nezavisnom platnom...

Ruski ministar finansija: Ne radimo na BRIKS valuti, već na nezavisnom platnom sistemu

Akcenat će biti na nezavisnom platnom sistemu, na koji sankcije neće moći da utiču i vršenju obračuna koji će se zasnivati na digitalnoj finansijskoj imovini.

Ova digitalna imovina vezivaće se za nacionalne valute država članica BRIKS-a, objašnjava Anton Siluanov

Sankcije su nas podstakle da tokom ove dve godine razvijemo svoju proizvodnju, pronađemo zamenu za proizvode koje smo uvozili i tako otvorimo nova radna mesta i povećamo platu građanima, rekao je za RT ruski ministar finansija Anton Siluanov, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ministar je ponovio da je glavni ekonomski cilj Rusije da postigne finansijski i tehnološki suverenitet, kako neprijateljske zemlje, preko sankcija, ne bi mogle da utiču na nju.

U tom kontekstu spomenuo je i BRIKS, za koji je rekao da teži plaćanju u nacionalnim valutama, budući da Zapad vrši pritisak ne samo na ruske, već i na druge finansijske institucije u svetu.

Danas, prema njegovim rečima, plaćanje se u BRIKS-u već vrši u nacionalnim valutama i to u 80 odsto slučajeva.

Odgovor na spoljašnje pritiske BRIKS vidi u stvaranju posebnog nezavisnog platnog sistema, objašnjava Siluanov, dodajući, pak, da ne očekuje da će biti osmišljena posebna BRIKS valuta.

Akcenat će, kako kaže, biti na nezavisnom platnom sistemu, na koji sankcije neće moći da utiču, i vršenju obračuna koji će se zasnivati na digitalnoj finansijskoj imovini. Ova digitalna imovina vezivaće se za nacionalne valute država članica BRIKS-a, objašnjava ministar.

„A novi sistem će nam omogućiti da vršimo plaćanja van bankarskog sistema – bez korišćenja banaka, sistema za prenos finansijskih poruka, SVIFT-a i tako dalje“, zaključuje Siluanov.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social