Naslovnica U FOKUSU Makronova stranka pretrpela katastrofalan poraz na izborima za EP od stranke Marin...

Makronova stranka pretrpela katastrofalan poraz na izborima za EP od stranke Marin Le Pen

Stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona pretrpela je težak poraz na današnjim evropskim izborima od krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Stranka Nacionalno okupljanje osvojila je oko 32 odsto glasova, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na poslednje izbore za Evropski parlament ​​2019. godine, što je postavlja kao favorita na predsedničkim izborima 2027. godine.

Prema trenutnim rezultatima, Makronov Preporod osvojio je 15,2 odsto glasova, prenosi Rojters.

Anketa agencije IFOP pokazuje da, prema trenutnim rezultatima, 31 mesto u EU parlamentu dobija Nacionalno okupljanje, 14 mesta Makronova stranka, a 13 mesta socijalisti na čelu sa Rafaelom Gluksmanom.

Francuzi imaju pravo na 81 evroposlanika.

Prema prognozama, snažan učinak Le Penove će oslabiti Makronovu trogodišnju vlast pre kraja njegovog poslednjeg mandata, zbog čega bi moglo da dođe i do prevremenih izbora u Francuskoj.

Makron raspustio parlament i raspisao vanredne parlamentarne izbore

Nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Francuski predsednik je rekao da ne može da se pretvara da se ništa nije desilo, da ishod izbora za Evropski parlament nije dobar za njegovu vladu i da je rast nacionalista opasnost za Francusku i Evropu.

Kako je naveo, prvi krug izbora biće održan 30. juna, a drugi 7. jula.

“Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja“, rekao je Makron u video obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka Preporod pretrpela poraz od krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament “naučena glavna lekcija“, odnosno da “partije koje brane Evropu“ nisu ostvarile dobre rezultate.

“Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete“, rekao je francuski predsednik.

Le Penova pozdravlja odluku Makrona, socijalisti kritikuju

Liderka krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.

„Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim izborima“, rekla je Le Penova na skupu njenih simpatizera u Parizu.

(RTS, Tanjug, Le Mond)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social