Naslovnica U FOKUSU Bela kuća saopštila da je američko oružje već pogodilo Rusiju

Bela kuća saopštila da je američko oružje već pogodilo Rusiju

Američki udari su već izvedeni na ruskoj teritoriji. Ovo je na televizijskom kanalu Si-Bi-Es izjavio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

„Predsednik SAD Džo Bajden je to dozvolio“, rekao je Saliven. Istovremeno, on je još jednom naveo da je ukidanje ograničenja upotrebe američkog oružja na ruskoj teritoriji diktirao „zdrav razum“.

„Jednostavno nije imalo smisla ne dozvoliti Ukrajincima da pucaju preko te granice, da gađaju ruske topove i vatrene položaje koji su pucali na Ukrajince. Pa je predsednik to dozvolio. Ukrajinci su tu dozvolu primenili na bojnom polju“, rekao je on u intervjuu za CBS.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antoni Blinken potvrdio je 31. maja da je Bajden pristao na udare američkim oružjem na rusku teritoriju.

Kako je naveo šef američke diplomatije, reč je samo o napadima na ruske regione u blizini Harkova. Istovremeno, on nije isključio da će se domet napada američkim oružjem na rusku teritoriju povećati.

Nemački kabinet ministara saopštio je istog dana da bi nemačko oružje moglo da se koristi za „zaštitu od napada” Ruske Federacije u oblasti Harkov.

Međutim, trenutno ne postoji jedinstvo među zapadnim zemljama po pitanju ograničenja upotrebe njihovog oružja u Ukrajini.

U Ruskoj Federaciji, komentarišući izjave na Zapadu o udarima na rusku teritoriju, nazvali su ih nesmotrenim i naveli da izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

Ruski predsednik Vladimir Putin primetio je 28. maja da se odabir ciljeva i misije letenja za savremene udarne sisteme vrše daljinski ili automatski, „bez prisustva ukrajinskog vojnog osoblja“.

To rade oni koji proizvode i snabdevaju Ukrajinu ovim udarnim sistemima, naglasio je on. Putin je upozorio da zemlje NATO-a moraju „da budu svesne sa čime se igraju“.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ukazao je 31. maja da je svo dalekometno oružje isporučeno Ukrajini već „direktno kontrolisano od strane vojnog osoblja zemalja NATO-a“ i da bi takve akcije mogle biti razlog za uzvratne udare.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov , komentarišući mogući odgovor Ruske Federacije na nove napade na rusku teritoriju, naveo je da za to znaju šef države i vojska, „koji preduzimaju odgovarajuće kontramere i spremaju se za njih“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social