Naslovnica U FOKUSU Putin će morati da odgovori: Ukrajina prvi put napala Rusiju zapadnim raketama...

Putin će morati da odgovori: Ukrajina prvi put napala Rusiju zapadnim raketama dalekog dometa

Mediji: Avioni ukrajinskih oružanih snaga prvi put su upotrebili oružje u Rusiji van novih regiona

Britanski televizijski kanal Skaj njuz tvrdi, pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, da je avion ukrajinskih oružanih snaga prvi put upotrebio oružje protiv mete unutar ruske teritorije – izvan novih regiona Rusije i Krima – u Belgorodu.

Nije naznačeno sa koje udaljenosti je izvršeno lansiranje.

„Ovo je prva municija ukrajinskog vazduhoplovstva isporučena vazdušnim putem protiv mete unutar Rusije“, rekao je izvor, citira TV kanal.

Kako napominje TV kanal, nejasno je koja je vrsta municije korišćena i da li je reč o oružju zapadnog porekla.

Ranije je predstavnik Stejt departmenta rekao za RIA Novosti da je američki predsednik Džo Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijske borbe protiv ciljeva u Rusiji koji prete oblasti Harkova , ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe operativno-taktičkih raketa ATACMS i drugo vatreno oružje velikog dometa.

Kasnije je zvanični predstavnik nemačkog kabineta ministara Volfgang Bihner potvrdio odluku Berlina da dozvoli Kijevu da koristi nemačko oružje na položajima na ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti.

On je uverio novinare da Nemačka, kao dobavljač oružja Ukrajini, neće postati strana u sukobu. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg primetio je da su neke zemlje alijanse, uključujući Veliku Britaniju, prvobitno prebacile oružje Kijevu „bez ikakvih ograničenja“.

Francuska je 2. juna Ukrajini dala dozvolu da koristi svoje rakete dugog dometa Storm Shadovs/Scalps za napad na ruske regione.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju da budu svesni „čime se igraju” kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da udari „legitimne ciljeve” duboko u rusku teritoriju raketnim sistemima koje su Oružane snage Ukrajine dobile od Zapada.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući mogući odgovor Moskve na nove napade na rusku teritoriju, naveo da za to znaju šef države i vojska, „koji preduzimaju odgovarajuće kontramere i spremaju se za njih“.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social