RUSKI ANALITIČAR: Evo šta će se dogoditi sa Belorusijom ako ode Lukašenko

Politolog Jevgenij Satanovski objavio je predviđanje šta će se dogoditi u slučaju svrgavanja predsednika Belorusije.

Masovni protesti u Belorusiji naterali su ljude da sve više razmišljaju o mogućnosti da se događaji razvijaju prema ukrajinskom scenariju.

„Pretpostavimo da će Lukašenko biti srušen u Belorusiji. U ovom trenutku to ne izgleda tako, ali pretpostavimo da će tako biti „, započeo je Satanovski, ističući da će posle njega na vlast doći“ nepoznati ljudi koji nemaju iskustva u upravljanju „, koji bi samo mogli u potpunosti iskoristiti činjenica da „oni nisu Lukašenko“….

Istovremeno, s velikim stepenom verovatnoće, nova politička elita susedne ruske države pokazaće se prozapadnjački, što se može primetiti na primeru Ukrajine.

Na osnovu toga politolog je dao vrlo pesimističku prognozu o budućem razvoju odnosa između Rusije i Belorusije.

„Tamo ćemo izgubiti vojne objekte, strateški važne. Belorusija će prestati da isporučuje odbrambene proizvode, koje nema šta da zameni “, rekao je Satanovski, objašnjavajući posledice„ rušenja “Lukašenka za Rusku Federaciju.

Međutim, za samu Belorusiju, nova politička stvarnost će postati još gora: „A uskoro neće biti ni fabrika. Opet taj primer možete videti u Ukrajini.

Belorusija nije potrebna ni Zapadu ni Kini. Jedino će poslužiti za pljačku naroda i resursa i obračun sa Rusijom a sve po već viđenoj režiji u Ukrajini iz koje je bukvalno pobeglo 15 miliona ljudi.

Sve veze sa Rusijom će se iskoreniti i to vrlo brzo, a narod će doživeti tešku bedu. Nikog Zapd nije unapredio ni usrećio pa neće ni Belorusiju, zaključuje ruski analitičar.

Webtribune.rs