Naslovnica SPEKTAR Rusija upozorava: Spremni smo na vojni odgovor ako budemo isprovocirani

Rusija upozorava: Spremni smo na vojni odgovor ako budemo isprovocirani

Rusija ne isključuje vojni odgovor na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

On je naglasio da se u novoj verziji Strategije nacionalne bezbednosti govori o želji za povećanjem poverenja i stabilnosti u međunarodnim odnosima.

„U strategiji se, zajedno sa tim, primećuje legitimnost donošenja simetričnih i asimetričnih mera za sprečavanje neprijateljskih akcija koje predstavljaju pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije“, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti.

Na pitanje da precizira da li se u tom smislu radi o vojnim akcijama, Patrušev je odgovorio da se pre svega podrazumevaju ekonomske sankcije, ali je u isto vreme istakao da je zvanična Moskva spremna da primeni vojne metode ukoliko to bude bilo potrebno.

Novi strateški nacionalni prioriteti

Govoreći o novoj verziji strategije nacionalne bezbednosti Rusije, on je izjavio da će informacioni prostor biti jedan od prioriteta te strategije.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je u poslednje vreme postao aktuelan problem pojavljivanja novih pretnji.

U te pretnje je ubrojao: korišćenje IT tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, značajan porast broja računarskih napada na ruske informacione resurse, težnju transatlanstkih korporacija da ojačaju kontrolu nad informacionim resursima interneta, masovno širenje dezinformacija, kao i povećanje kriminala korišćenjem digitalnih tehnologija.

„Sve aktivnija manifestacija tih pretnji iziskivala je potrebu formiranja novog strateškog nacionalnog prioriteta — informacione bezbednosti. Njegova primena trebalo bi da osigura suverenitet zemlje u informacionom prostoru“, naglasio je on.

Borba protiv iskrivljavanja istorije

Sekretar Saveza bezbednosti dodao je da će nova strategija biti usmerena na zaštitu duhovnih i moralnih vrednosti, kao i istorijskog sećanja u svetlu njihovog iskrivljavanja.

Zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, kulture i istorijskog sećanja u strategiji će biti obeleženi kao jedan od glavnih prioriteta, naglasio je on.

Patrušev je ukazao da je Ukrajina jedna od zemalja koja je toliko iskrivila istoriju da sovjetske vojnike naziva okupatorima, opravdava akcije fašista i uzdiže nacističke zločince.

Kako je rekao, od ukrajinskih političara i vojnika sve češće se čuju militarističke izjave, a takođe i promovišu kampanju o navodnoj „ruskoj pretnji“.

U isto vreme, njihovi zapadni partneri zatvaraju oči na preporod nacizma u Evropi, skrivajući se iza teze da ekstremista ima u svakoj državi, upozorio je Patrušev.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je u aprilu novu verziju temelja državne politike Rusije u oblasti međunarodne informacione bezbednosti. Među glavnim pretnjama navedeni su različiti problemi koršćenja najnovijih tehnologija, kao i pokušaji mešanja u unutrašnje stvari.

Strategija nacionalne bezbednosti Rusije je osnovni dokument strateškog planiranja koji definiše nacionalne interese i strateške nacionalne prioritete Rusije, ciljeve, zadatke i mere u oblasti unutrašnje i spoljne politike usmerene na jačanje nacionalne bezbednosti zemlje i obezbeđivanje održivog razvoja zemlje na duži rok.