Naslovnica U FOKUSU Rusija suspendovala finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

Rusija suspendovala finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

Ruska Federacija je suspendovala svoje učešće u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz ruske ambasade u Sarajevu.

Iz ruske ambasade u BiH saopšteno je da je „Ruska Federacija jedan od svedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“ i „član Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK)“.

„Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN gospodin Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bićemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere“, saopšteno je iz ruske ambasade u Sarajevu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Informaciju o prekidu finansiranja potvrdili su i iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), objavile su „Nezavisne novine“.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbeđuju zemlje članice PIK-a, te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće do 30. juna naredne godine.

Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

„Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sledeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto“, navedeno je na sajtu OHR-a.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzureOVDE 

Prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIK-a.

„U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira“, rečeno je „Nezavisnim novinama“ iz OHR-a, prenosi Tanjug.