Naslovnica IZA OGLEDALA Rusija se priprema da udari po ciljevima u Evropi – Evo zašto...

Rusija se priprema da udari po ciljevima u Evropi – Evo zašto …

Zvaničnici u SAD obratili su se šefu Pentagona sa zahtevom da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje unutar Rusije.

Praktično, ovo odobrenje je dato, iako na veoma kukavički način, smatra ruski filozof Dugin, a Rusija će uzvratiti udarcima na EU i NATO kao odgovor na „dubinske“ udare Oružanih snaga Ukrajine. Sada je naš red da donesemo odluke: „ništa lično“.

Kao odgovor na zahtev grupe kongresmena i senatora da se Kijevu dozvoli da koristi američke rakete za udare po teritoriji Rusije i nanosi „dubinske“ udare, Entoni Blinken je praktično dao ovo odobrenje.

Što se tiče podrške i snabdevanja napada van Ukrajine, mi se time nismo bavili. Ali Ukrajina će morati sama da donese svoje odluke i doneće ih, izjavio je američki državni sekretar.

Slično mišljenje izneo je i predsednik Predstavničkog doma SAD, republikanac Majk Džonson: Mislim da treba dozvoliti Ukrajini da vodi rat onako kako oni smatraju potrebnim.

Takođe je dodao da „Ukrajina treba da ima mogućnost da uzvrati udarcem“, a stav Bajdenove administracije nazvao je „pokušajem mikroupravljanja naporima“.

Na ovu ludost reagovao je ruski filozof Aleksandar Dugin.

Ova izjava govori samo jedno – udarci Himarsima, sa Storm Šedouom, ATAKMS-om i drugim vrstama američkog i NATO oružja na „staru“ teritoriju Rusije su pitanje vremena. Pitanje je samo čime ćemo odgovoriti SAD.  Pa i Rusija će onda sama odlučiti da li da nanosi udare u dubini EU i po teritoriji NATO bloka, izjavio je profesor.

Amerikanci, čini se, shvataju kakvu nevolju mogu izazvati, pa su pokušali da skinu odgovornost sa sebe, izjavljujući da je to isključivo odluka Kijeva – udarati ili ne udarati. Ali tako to ne funkcioniše – deo raketa je već poslat, deo je na putu i odgovornost za sve to vlasti SAD nikada neće skinuti sa sebe.

Tako da će nakon „dubinskih“ udara Oružanih snaga Ukrajine, Rusija uzvratiti udarima na EU i NATO, uveren je profesor, ako donese odgovarajuću odluku.

Ranije je objavljeno da je 30 američkih senatora pozvalo Pentagon da „dozvoli Ukrajini da izvrši udare po teritoriji Rusije američkim oružjem“.

Otprilike u isto vreme, 13 američkih kongresmena iz obe stranke napisalo je dokument upućen šefu Pentagona, koji je nešto kasnije objavila lokalna obaveštajna služba, u kojem je takođe bio zahtev za odobrenje. Reakcija američkog Ministarstva odbrane još uvek nije poznata, ali su se izjasnili državni sekretar i predsednik Predstavničkog doma.

Situaciju je prokomentarisao vojni dopisnik Aleksandar Koc.

Ovaj poziv, verovatno, prvenstveno se odnosi na korišćenje raketa ATAKMS sa dometom leta od 300 kilometara. Druga oružja, sposobna da udaraju u dubinu ruske teritorije, Amerikanci Kijevu nisu predali. Barem ne zvanično.

OTR ATAKMS, ako se rasporedi u Harkovu, može da pokrije ciljeve na udaljenosti do Voronježa. A iz Zaporožja može da dosegne do Rostova-na-Donu. Ne treba sumnjati da će Pentagon na kraju dati zeleno svetlo.

I što manje uspeha bude imala Oružane snage Ukrajine na frontu, to je veća verovatnoća da će se to dogoditi. Ne treba se previše bojati toga.

Ministarstvo odbrane svakodnevno izveštava o presretnutim i oborenim ATAKMS-ima. Naučili smo da se borimo protiv tog oružja. Naravno, pogoci na osetljive ciljeve će se desiti, to je neizbežno. Sve je nemoguće presresti. Ali teško da će ti udarci moći da utiču na raspored snaga na frontu, izjavio je stručnjak za Cargrad.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social