Rusija: Nema stabilizacije na KiM zbog huškanja SAD i EU

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova ističe da premijer tzv. Kosova unosi nemir u region, kršeći međunarodne sporazume, a podršku mu pružaju Vašington i Brisel

Nema izgleda za dugoročnu stabilizaciju situacije na Kosovu i Metohiji zbog zavera koje kuju SAD i EU, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenose „RIA Novosti“.

„Lider tzv. Kosova Aljbin Kurti održava tenzije na terenu i vrši pritisak na Srbe, računajući da će njegovi rukovodioci – Vašington i Brisel – dodatno pojačati pritisak na Beograd, a sve kako bi dobio priznanje nezavisnosti samoproglašenog regiona i time prekršio rezoluciju 1244 UN“, pojašnjava Gruško.

Reakcija Zapada na kosovske provokacije je spora i neprincipijelna, ocenio je ruski diplomata i istakao da to dodatno ubeđuje vlasti tzv. Kosova da će njihove metode na kraju i funkcionisati.

Kosovski „ministar unutrašnjih poslova“ Dželjalj Svečlja tvrdi je da je otkrivena dokumentacija koja ukazuje na umešanost zamenika predsednika Srpske liste Milana Radojičića u incident. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je to demantovao, navodeći da su vlasti tzv. Kosova sklone lažima.

„Srpska lista“ je na ovo odgovorila zahtevom Prištini da sprovede istragu o pogibiji učesnika u sukobima.

Na severu Kosova i Metohije od 26. do 28. septembra proglašen je dan žalosti za stradalima, a u centralnoj Srbiji 27. septembra.

Aleksandar Vučić ističe da spoljni pritisci na Srbiju i zaoštravanja na Kosovu i Metohiji neće naterati Beograd i stanovnike zemlje da priznaju samoproglašenu republiku. Za sve što se dogodilo u nedelju kriv je kosovski „premijer“ Aljbin Kurti, istakao je on.

Srpski lider je dodao da je Beograd uvek spreman da razgovara i rešava probleme dijalogom. Prema njegovim rečima, stalni teror Prištine doveo je kosovske Srbe na severu da odgovore na provokaciju.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social