Rusija neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH

Ruska Federacija i dalje zagovara zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) i neće podržati imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u toj zemlji, potvrdio je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH.

U izjavi za N1 on je kazao da je OHR, na čijem čelu se od  marta 2009. godine nalazi austrijski diplomata Valentin Incko, „anahroni instrument međunarodne zajednice” i da su „mnogi problemi u BiH nastali zbog uloge međunarodnog faktora”.

Ambasador Rusije smatra da je u BiH, nakon 25 godina, koliko je prošlo od Dejtona, došlo vreme da predstavnici konstitutivnih naroda i građana formulišu svoju viziju i otpočnu dijalog kako dalje.

Napominjući da Rusija ne želi nametati svoju viziju BiH, Kalabuhov je naveo da njegova zemlja, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo prati kako se taj sporazum realizuje i da u slučaju disbalansa ima balansirajuću ulogu.

„Ako se međunarodna zajednica ponaša neizbalansirano mi tada moramo uspostaviti pravilan balans”, kazao je ruski ambasador, naglašavajući da Ruska Federacija „jednako podržava” predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH i da „nikome ne daje prednost”, jer želi dobre odnose sa svima.

Odbacujući tvrdnje da srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik „zastupa secesionistički stav”, Kalabuhov je rekao da on na retoriku koju koristi Dodik ne gleda na taj način i ne tumači je tako, jer Dodik kaže da se mora dogovarati i razgovarati o tome kako će izgledati BiH.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida, koje inicira bošnjačka strana, a podržava Incko, ambasador Rusije je prvo podsetio da o tome nema saglasnosti unutar Saveta za sprovođenje mira (PIK), a potom i naglasio da njegova zemlja smatra da to mora biti unutrašnja stvar BiH.

‒ Šta ako nema političke volje da se donese taj zakon, zar mora da bude? Parlamentarna skupština BiH ima mehanizme da vodi dijalog, iako nema kompromisa. Takva stvar o kojoj nema kompromisa može samo otežati stvari u BiH ‒ rekao je Kalabuhov. Ističući da je i pitanje NATO integracija unutrašnja stvar svake zemlje”, on je napomenuo da nedavno pismo ambasade Rusije u BiH u vezi s tim nije bilo nikakva pretnja već samo pokušaj da se predstavi i druga strana.

‒ To nije bila pretnja već reagovanje na talas publikacija u medijima BiH, koji pokazuju samo pozitivne strane NATO-a, a mi smo hteli da pokažemo i drugu stranu. Mislimo da evropske integracije BiH ne moraju značiti da zemlja ne može imati veze sa Rusijom, koja ima interese i želi da razvija dobre odnose sa BiH i Federacijom BiH, a ne samo sa Republikom Srpskom ‒ kazao je ambasador Igor Kalabuhov.

(politika.rs)