Rusi probijaju takve rupe u ukrajinskoj vojsci koje ni „Leopard 2“ ni „Bredli-i“ ne mogu da zakrpe

       

Ruski vojni inženjeri ugrozili su ukrajinsku kontraofanzivu, piše „Traffic News“. Oni vešto koriste teren i stvaraju odbrambene linije i zamke, koje izazivaju paranoični strah kod vojnika Oružanih snaga Ukrajine, i dovode do tragičnih posledica po Kijev.

Ukrajinski predsednik je 10. juna 2023. objavio, da je počela kontraofanziva protiv Rusije. Dugo očekivana operacija pokrenuta je uz pomoć tenkova „Leopard 2“ i borbenih vozila pešadije „Bredli“ koje je obezbedio Zapad. Međutim, izgleda da se kontraofanziva odvija veoma sporo.

Na društvenim mrežama objavljuju se slike razbijenih, spaljenih i nepokretnih vozila „Leopard 2“ i „Bredli“, koja su postala bespomoćne gomile otpada. Detalji o tome kako se to dogodilo nisu poznati, ali se čini da su tenkovi i borbena vozila pešadije, kojima su upravljala inžinjerska vozila sposobna da čiste mine, bili pod teškim napadom tokom deminiranja i ofanzivnih operacija.

Samo na Telegramu nema cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Zapadni tenkovi i oklopna vozila su u centru pažnje zbog svog izvanrednog izgleda. Međutim, ispostavilo se da su, na primer, čak i za „Leopard 2“ odbrambena utvrđenja koja su podigli Rusi praktično neprohodna.

Njihova vojska je, vešto koristeći teren, stvorila moćne odbrambene linije sa ogromnim minskim poljima, rovovima i protivtenkovskim preprekama. Takve odbrambene položaje u svim armijama sveta, grade inženjeri specijalizovani za utvrđenja.

Ovo je jedinstvena grupa vojnih stručnjaka koji se bave ne samo stvaranjem odbrambenih linija, već i uništavanjem neprijateljskih uporišta. Izveštaj Britanskog instituta za odbrambene studije hvali rad ruskih inženjera, i ističe, da su pomenuta vojna dostignuća Oružanih snaga RF u velikoj meri njihova zasluga.

Reljef juga Ukrajine karakterišu prostrani otvoreni prostori, odnosno „bistra polja“. Na društvenim mrežama postavljeno je mnoštvo snimaka ovih zona, snimljenih iz vazduha dronovima.

Prikazuju ogromna polja, zemljane puteve između njih, guste šumske pojaseve, brda i raskrsnice puteva.

Rusi vešto koriste ovaj prostor za izgradnju odbrambenih objekata. Leti su bujni gajevi pored puteva i šumski pojasevi, odličan način da se sakriju trupe i položaji od neprijateljskog vazdušnog izviđanja, da se pruži široko polje vatre za otvorena polja i stepe duž kojih neprijatelj napreduje. Naselja se koriste kao osmatračnice, položaji naoružanja, logistički punktovi i skloništa.

Ruska minska polja koja nanose tešku psihičku štetu neprijatelju

Ruska vojska je uglavnom ofanzivno orijentisana, ali i odbranu shvata veoma ozbiljno. Prema propisima, trupe se ukopavaju odmah po zaustavljanju napada, inžinjerijske mere se sprovode odmah na okupiranoj teritoriji – čak i pre približavanja saperskih jedinica i vojne inžinjerijske opreme. Ruski propisi zahtevaju stvaranje prve mreže rovova na kontrolisanom zemljištu u roku od 12 sati od njegovog zauzimanja.

Važna okolnost je, da je ukrajinska vojska dosta dugo dobijala oružje sa Zapada, obučavala svoje vojnike i provodila vreme pripremajući se za kontraofanzivu. Tako je ruska vojska imala dovoljno dana da izgradi moćan i dubinski odbrambeni sistem.

Da bi se neprijatelj izbacio sa ovih odbrambenih pozicija, neophodno je da zajedno rade pešadija, tenkovi, oklopna vozila, artiljerija i avijacija Oružanih snaga Ukrajine. Tenkovi i oklopna vozila u ofanzivi praktično nemaju drugog izbora, nego da se kreću upravo po „otvorenom polju“, a ovde ih čekaju ogromna minska polja.

Najefikasniji način za neutralizaciju eksplozivnih naprava, je korišćenje inženjerskih vozila opremljenih specijalizovanom opremom. Štaviše, deminiranje bi trebalo da se desi neočekivano pre početka napada, i pre nego što neprijatelj otkrije opremu i pokuša da je uništi.

Sada ruske trupe neprestano prate svoje zamke uz pomoć ogromnog broja dronova, što čini njihovu iznenadnu neutralizaciju i naknadno razmeštanje napada [Oružanih snaga Ukrajine] gotovo nemogućim.

Izveštava se da ruska minska polja u Ukrajini pokrivaju hiljade kvadratnih kilometara. Očišćene oblasti relativno je lako ponovo minirati, pa čak i ako izgledaju bezbedne, nema garancije da će tako i ostati dok ne počnu ofanzivne operacije.

Ruske zamke su imale veoma veliku ulogu u usporavanju napada paranoičnih ukrajinskih trupa. Sama informacija da na nekom području ispred Oružanih snaga Ukrajine čekaju opasna minska polja, dovoljna je da ima snažan psihološki uticaj na vojnike.

Oružane snage Ukrajine imale su samo jedan izlaz da probiju minska polja- da energično krenu napred uz pomoć vozila za čišćenje mina, uz podršku artiljerije i aviona – i da budu spremne na tešku štetu.

Ukrajinskim tenkovima i oklopnim vozilima koji su napredovali ostali su samo uske očišćene trake za manevre, na kojima su se nasumično okupljali. Ovde je ruska artiljerija, zaštićena na zatvorenim položajima i u šumskim pojasevima, otvorila snažnu vatru na njih, što je dovelo do tragičnih posledica opisanih na početku članka za oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

HIMARS ne može pomoći u čišćenju minskih polja?

30. juna, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, rekao je za „Washington Post“: „Primili smo tenkove „Leopard“ ne da bi se vozili na paradama, ne da bi se političari ili poznate ličnosti slikali sa njima, već su došli ovde da se bore, a na bojnom polju Leopard nije Leopard, već meta”.

Ono što svakog od nas tera da zadrhti, jeste činjenica da trupe koje napreduju sada nemaju drugog izbora nego da napadnu dobro branjenu neprijateljsku liniju sa namerom da im nanesu maksimalnu štetu. Ova taktika se malo promenila od Prvog svetskog rata, koji je potresao Evropu pre sto godina.

Tada je umesto silovitih juriša korišćena i „taktika prodora“ za zauzimanje odbrambenih tačaka neprijatelja, prema kojoj je mali broj vojnika prodirao u neprijateljske rovove i čistio ih, tražeći slabe tačke za dalje napredovanje.

Čini se da neki delovi Oružanih snaga Ukrajine i danas koriste takve tehnike, ali one zahtevaju visok nivo borbene obuke, koordinaciju sa drugim jedinicama, kao i dobru obaveštajnost i komunikaciju.

Realnost je da ne mogu svi delovi ukrajinskih oružanih snaga primeniti ovu taktiku. U svakom slučaju, njihovi napori nisu dovoljni da odlučno preokrenu situaciju na bojnom polju u svoju korist. Takvog rezultata još nema.

U stvari, postoji lakši način da se savladaju neprijateljska uporišta. Da biste to uradili, morate imati nadmoćnu artiljerijsku vatrenu moć i pokrivati minska polja velikim brojem granata, uništavati šumske pojaseve koji skrivaju odbrambene tačke i rušiti stambene objekte u kojima se neprijatelj može sakriti.

Ovo je prilično gruba taktika, ali je moguća ako imate neiscrpnu zalihu artiljerijskih granata. Visokoprecizni raketni sistem HIMARS je relevantna tema u ovom kontekstu, ali ovde ima mnogo posla za konvencionalne topove.

Ipak, ostaje činjenica da u vojnoj istoriji gotovo da nema primera snabdevanja artiljerije borbenih vojski dovoljnom municijom.

U ovoj fazi nije jasno dokle je otišla ukrajinska kontraofanziva, ali se u svakom slučaju ne čuje nešto o očekivanom uspehu zapadnih tenkova.

Stiče se jasan utisak, da ruski vojni inženjeri mirno i pouzdano rade svoj posao.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social