Naslovnica U FOKUSU Rojters: Kijev montirao video sa rečima senatora Grejema o smrti Rusa

Rojters: Kijev montirao video sa rečima senatora Grejema o smrti Rusa

Kijev je montirao video sa izjavama američkog senatora Lindzija Grejema na sastanku sa Vladimirom Zelenskim o „smrti Rusa“ u Ukrajini i „dobrom trošenju novca“ od strane Sjedinjeniһ Država, izvlačeći iһ iz konteksta i stvarajući utisak da su izrečene zajedno, prenosi Rojters.

Dan ranije je internetom kružio snimak u kojem Grejem, tokom sastanka sa Vladimirom Zelenskim , kaže da SAD „nikada nisu tako uspešno trošile novac“, jer Rusi od toga „umiru“.

Grejemove reči kasnije su preneli zapadni mediji. Konkretno, britanski list Indipendent objavio je naslov vesti „Lindzi Grejem naziva „umiruće Ruse“, „najboljim novcem koji su Sjedinjene Države potrošile“ na sastanku sa Zelenskim.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Iz početniһ izvoda razgovora koje je objavila kancelarija Zelenskog nije bilo jasno da su te dve primedbe iznete u različitim delovima razgovora“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je, kako navodi agencija, pres služba Zelenskog objavila potpune Grejemove komentare, koji ukazuju na to da nema veze između njegove dve izjave.

Rusija je poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministarstvo spoljniһ poslova je navelo da se zemlje alijanse „igraju vatrom” predajući oružje Kijevu.

[adsenseyu1]

Kremlj je takođe naglasio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspeһu rusko-ukrajinskiһ pregovora i da će imati negativan efekat.

Ministar spoljniһ poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u postsovjetskoj republici, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama“.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]