Rjabkov: Članstvo Švedske i Finske u NATO je još jedna greška sa dalekosežnim posledicama

Članstvo Švedske i Finske u NATO će biti još jedna greška sa dalekosežnim posledicama, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov i dodao da ne bi trebalo da neko ima iluzije da će se Moskva pomiriti sa tom odlukom.

„Ne bi trebalo da imaju ikakve iluzije da ćemo se pomiriti sa tim, ni u Briselu, ni u Vašingtonu niti u drugim prestonicama NATO-a. Odnosno, nivo vojne napetosti raste i sve se manje mogu predvideti događaji u to sferi. Žalosno je što se zdrav razum žrtvuje zarad nekih fantomskih ideja o tome šta treba učiniti u ovoj situaciji“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da je to još jedna velika greška sa dalekosežnim posledicama i zaključio da je to predstavlja nivo onih koji danas donose političke odluke u tim zemljama.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

„Situaciju posmatramo u celini. Situacija se, naravno, radikalno menja u svetlu onoga što se dešava. U poslednje vreme smo na različitim nivoima izlazili sa komentarima. Sve je to odraz potpuno lažne i iskrivljene percepcije onoga što se dešava u svetu od strane kreatora politike Zapada, a posebno u zemljama severne Evrope. Potpuno je očigledno da bezbednost ni Švedske i ni Finske neće biti ojačana zahvaljujući ovoj odluci“, nastavio je Rjabkov.

On je dodao da je posebno pitanje kako će tačno Rusija osigurati svoju bezbednost nakon promene ukupne konfiguracije NATO-a. Njena odluka zavisiće od konkretnih posledica pristupanja dve zemlje Severnoatlantskoj alijansi.

Finska je u nedelju zvanično objavila svoju odluku da uđe u NATO.

Finska i Švedska već neko vreme razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastava Severnoatlantske alijanse.