Naslovnica IZA OGLEDALA RADOVAN KARADŽIĆ PROGOVORIO: Tadić je uzeo 5 miliona dolara za moju glavu

RADOVAN KARADŽIĆ PROGOVORIO: Tadić je uzeo 5 miliona dolara za moju glavu

[adsenseyu3]

Reč je o uceni koju je raspisala američka vladina organizacija „Rivord for džastis“ („Nagrada za pravdu“).  Amerikanci ovaj novac isplaćuju direktno osobi koja donese informaciju i omogući hapšenje begunca, a prema pravilima, „dobitnik“ može sam da odluči kada će, u kojoj zemlji i u kojoj valuti preuzeti nagradu.

sgfjasjfjhedu2874501

[adsenseyu2]

Boris Tadić, Snežana Malović, Miodrag Miki Rakić i Vladimir Vukčević držali su Radovana Karadžića tri dana tajno u pritvoru kako bi naplatili milionsku nagradu koju su SAD raspisale za njegovo hapšenje

Radovan Karadžić, bivši predsednik RS koji je 24. marta u Hagu osuđen na 40 godina robije, tvrdi da je Boris Tadić sa najbližim saradnicima za njegovu glavu od Amerikanaca naplatio čak pet miliona dolara!

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF330A“]Karadžić je ubeđen da je Tadić, sadašnji lider SDS i bivši predsednik Srbije, zajedno sa svojim šefom kabineta pokojnim Miodragom Mikijem Rakićem, bivšom ministarkom pravde Snežanom Malović i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem skovao zaveru kako bi naplatio pet miliona dolara![/stextbox]

Reč je o uceni koju je raspisala američka vladina organizacija „Rivord for džastis“ („Nagrada za pravdu“).  Amerikanci ovaj novac isplaćuju direktno osobi koja donese informaciju i omogući hapšenje begunca, a prema pravilima, „dobitnik“ može sam da odluči kada će, u kojoj zemlji i u kojoj valuti preuzeti nagradu.

[adsenseyu4]

Posle Karadžićevog hapšenja, zvanično nikada nije saopšteno da li su i kome milioni isplaćeni, dok je odgovor na ova pitanja već godinama nemoguće dobiti i od nadležnih državnih organa u Srbiji.

Finansijski dil

Advokat Svetozar Vujačić, koji je u vreme hapšenja zastupao Karadžića, kaže da način na koji je bivši predsednik RS uhapšen direktno potvrđuje da je milionska ucena isplaćena.

– Iz Karadžićevog iskaza, koji ste vi u Informeru prvi put posle osam godina objavili, proizilazi nekoliko pitanja. Prvo, ko je i na osnovu čega Radovana tri dana držao u tajnom pritvoru, bez rešenja sudije? To nije bilo hapšenje, već kidnapovanje! Zašto je Karadžiću uskraćeno pravo ali i obaveza da obavesti nekoga da je priveden? Nije mu bilo dozvoljeno čak ni poruku da pošalje. Zašto? Očigledno je zamisao bila da niko ne sazna da je zatočen i da se dobije vreme za naplatu raspisane ucene… – ističe Vujačić, dodajući da ovo upućuje na sasvim osnovanu sumnju da je neko uzeo milione:

[adsenseyu6]

boris-tadic

– Osnovano sumnjam da su tadašnji predsednik države Boris Tadić, ministarka pravde Snežana Malović, šef Tadićevog kabineta Miodrag Miki Rakić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sve ovo izveli kako bi uzeli i podelili nagradu od pet miliona dolara za Radovanovo hapšenje! Ne postoji drugačije objašnjenje zašto je Karadžić tri dana bio na tajnoj lokaciji, potpuno izolovan, zašto mu je sve što je imao oduzeto i nikad mu nije vraćeno, ali i činjenice da niko nije ni pokušao da mu utvrdi identitet… Dakle, od starta se znalo ko je on, samo se kupovalo vreme kako bi se finansijski dil obavio – tvrdi Vujačić.

[adsenseyu1]

Boris Tadić i Snežana Malović se ovim povodom nisu oglašavali, dok je Tadićeva savetnica Marina Komad odbila da bilo šta kaže.

Za razliku od njih, Vladimir Vukčević tvrdi za Informer da Karadžić i Vujačić ne govore istinu:

– To je gnusna laž, kleveta i fantazija! Bio sam na čelu Akcionog tima za hapšenje haških optuženika i odgovorno tvrdim da niko nije uzeo ni dinar! Dobio sam jedino Sretenjski orden.

[adsenseyu6]

vladimir-vukcevic-n1

Čemu tolike laži?!

Ipak, i advokat Goran Petronijević, član Karadžićevog pravnog tima, ukazuje da postoji sumnja da je Karadžić bio nelegalno pritvoren zbog novca.

– Do danas nije utvrđeno ko je tačno dao nalog za Karadžićevu otmicu 18. jula 2008!? Činjenica je da je Radovan bio pritvoren tri dana pre objave hapšenja, da se oni koji su ga uhapsili nisu legitimisali na pravi način, a da se čak nisu ni trudili da utvrde njegov identitet… Nije mi jasno zašto i dalje lažu i ostaju pri zvaničnoj verziji da je Radovan uhapšen 21. jula!? – zaključuje Petronijević.

Šta je Karadžić ispričao na saslušanjima

* Na dan hapšenja, u petak 18. jula 2008, bio sam u stanu u Ulici Jurija Gagarina 267
* U 21 čas krenuo sam u Batajnicu na noćni fudbalski turnir „Milica Rakić“
* Autobus je iznenada stao, prišla su dvojica i uhvatila me, jedva sam stigao da se prekrstim
* Držali su me tri dana u ćeliji pod zemljom
* Nisam se krio u zemunicama i manastirima
* Sam sam iznajmljivao stanove, hranu sam kupovao noću u prodavnicama
* Bio sam veoma tih do ubistva Đinđića, a onda su stanovi postali sumnjivi i počeo sam da se pokazujem…

(Informer)[adsenseyu5][adsenseyu5]