PUTIN SPREMA KONAČNI RASPLET: Ekspert rekao gde će Rusija preusmeriti sve količine gasa iz Evrope

Ruski gas koji ulazi u Evropu može se u potpunosti preusmeriti u azijsko-pacifički region, ali je za to neophodno razviti izvoznu infrastrukturu, rekao je za RIA Novosti Ivan Timonin, konsultant kompanije Vigon Consulting.

„Potencijalno, obim ruskog izvoza koji trenutno ulazi u Evropu može se u potpunosti preusmeriti na azijsko-pacifički region, ali to će zahtevati aktivan razvoj izvozne infrastrukture – izgradnju novih gasovoda i LNG postrojenja, što će takođe potrajati. “, rekao je izvor agencije.

Preorijentacija ruskih isporuka ka Aziji je posledica ne samo želje evropskih potrošača da napuste ugljovodonike iz Rusije , već i tržišnih faktora, dodao je analitičar.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Na horizontu do 2025. godine, više od polovine rasta globalne potražnje za prirodnim gasom dolaziće iz azijskih zemalja, pre svega Kine i Indije .

Ukupno će se potrošnja gasa u azijsko-pacifičkom regionu do 2025. godine povećati za oko 160 milijardi kubnih metara u odnosu na sadašnji nivo, precizirao je Timonin.

Aktivan rad na postavljanju „ Snage Sibira “, na primer, trajao je pet godina, a sličnim rokovima izgradnje karakterišu i postrojenja za utečnjavanje gasa velikog kapaciteta.

Dakle, da bi se održao obim ruskog izvoza, potrebno je danas da se bavimo razvojem novih projekata i donošenjem investicionih odluka“, zaključio je on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Sada se ruski gas u Kinu isporučuje preko gasovoda Snaga Sibira. Cevovodne isporuke preko njega počele su krajem 2019. godine i 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara.

Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka do dostizanja projektovanog kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine.

Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini putem dalekoistočne rute mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Pored toga, u toku je izrada projekta Snaga Sibira 2, koji podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije . Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.

Webtribune.rs