Putin poručio EU: Skinuli ste sankcije da uzmete naše đubrivo a siromašnim zemljama niste ostavili ništa

Rusija pozdravlja odluku o ukidanju sankcija na ruska đubriva, ali se ispostavilo da ih mogu kupiti samo evropske zemlje, a ne najsiromašnije države, rekao je ruski lider Vladimir Putin, prenose RIA Novosti.

„Očigledan primer ove sebičnosti je odluka Evropske komisije da ukine sankcije na ruska đubriva. Mi, naravno, pozdravljamo samu odluku o ukidanju sankcija. Ali ispostavilo se da su ove sankcije, u skladu sa obrazloženjem Evropske komisije, ukinute samo za zemlje članice EU. Ispostavilo se da samo oni mogu da kupe naša đubriva. Ali šta je sa najsiromašnijim zemljama u razvoju?“, istakao je on.

Putin je ranije rekao da su pokušaji stvaranja unipolarnog sveta u poslednje vreme poprimili ružan oblik. „Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta nedavno su poprimili apsolutno ružan oblik i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti“, rekao je on.

Kako je ranije javio Javni informativni servis , čitaoci francuskog lista Le Figaro kritikovali su izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o želji da se ruski predsednik Vladimir Putin izvede pred međunarodni sud.

Webtribune.rs