Ambasade SAD, Nemačke i još 20 država zahtevaju od Srbije da omogući „Evroprajd“

U zajedničkom saopštenju, koje su javnosti uputile ambasade iz 22 države, poziva se Srbija da pronađe rešenje koje će omogućiti da se šetnja za Evroprajd održi bezbedno i legalno.

U saopštenju koje su potpisale SAD, Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, upućena je podrška pripadnicima LGBT zajednice, uz napomenu da je Srbija napravila značajne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBT osoba i njihovih prava.

“Održavanje Evroprajda u Beogradu je proslava i priznanje tog napretka. Nadamo se da će se pre subote 17. septembra pronaći rešenje koje će omogućiti da se marš Evroprajda održi bezbedno, legalno i mirno“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Odbacujemo i osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije počinjene nad pojedincima na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili polne karakteristike“.

„Obavezujemo se da ćemo slušati i podržavati rad lokalnih zaštitnika ljudskih prava, organizacija civilnog društva i lidera zajednice. Nastavićemo da rasvetljavamo ove i druge nepravde i nastavićemo da se zalažemo da svi, bez obzira ko su i koga vole, budu zaštićeni i uključeni“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada država.

(nova.rs)