Putin odobrio izgradnju novog grada na Dalekom istoku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o izgradnji novog grada Sputnjika, objavilo je ministarstvo za razvoj Dalekog istoka.

Putin je potpisao plan za vreme ekonomskog foruma u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku zemlje.

Sputnik bi trebao da bude udaljen oko 30 kilometara od Vladivostoka, koji je od Kine udaljen više od 1.000 kilometara.

Planovi predviđaju da će postati industrijski centar u kojem će jednoga dana živeti 300 hiljada ljudi, piše Jutarnji list.

Pratite nas bez cenzure na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sputnjik, koji se s ruskog prevodi kao „saputnik“, naziv je prvog zemljinog umetnog satelita koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. godine, što je izazvalo zabrinutost u SAD-u koji je sa SSSR-om bio u „svemirskoj trci“ u sklopu hladnog rata.

Prošlog leta Rusija je postala prva zemlja koja je napravila cepivo protiv koronavirusa, a nazvala ga je Sputnjik V u čast toj pobedi u svemirskoj trci.

Cepivo je dosad odobreno u 70 zemalja.

Pre potpisivanja sporazuma o gradnji novoga grada, ministar obrane Sergej Šojgu založio se za izgradnju nekoliko novih gradova u istočnom Sibiru kako bi zabačena regija postala atraktivnija stanovnicima Rusije.

Sve više Rusa seli se u Moskvu koja ima bolju infrastrukturu od bilo kojeg drugog grada u zemlji i više prilika za zaposlenje.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(jutarnji list)