Naslovnica U FOKUSU Putin: Evroazija centar novog multipolarnog sveta

Putin: Evroazija centar novog multipolarnog sveta

Saradnja zemalja članica EAES nastavlja da jača, primetio je predsednik Rusije, dodajući da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na finansijsku nezavisnost organizacije i saradnju sa partnerskim zemljama

Evroazija je jedan od centara multipolarnog sveta, koji se neizbežno formira, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u Moskvi na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta (EAES) sa ostalim liderima zemalja članica.

„Naša saradnja nastavlja da jača. Naš savez se dosledno afirmiše kao jedan od nezavisnih i samodovoljnih centara multipolarnog sveta. Istovremeno, interakcija zemalja ‘petorke’ gradi se na principima uzajamne koristi, uvažavanja međusobnih interesa, održivog ekonomskog rasta i jačanja blagostanja stanovnika svih naših država“, kazao je predsednik.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Putin je istakao da države članice saveza moraju da usmere pažnju na finansijsku nezavisnost organizacije, kao i da mora da se radi na razvoju i harmonizaciji finansijskog tržišta.

„To će doprineti tome da kapital ostane u okvirima naših država i da ekonomije naših zemalja nastave da jačaju“.

Putin je kazao da je potrebno razvijati i Evroazijsku ekonomsku komisiju koja bi morala da reaguje brzo i efikasno, štiteći interese zemalja članica. Trebalo bi razmisliti i tome da ovoj komisiji budu dodeljene i nove nadležnosti, predložio je on.

[adsenseyu1]

Istakao je da mora da se nastavi i saradnja sa svim partnerskim zemljama koje su zainteresovane za saradnju sa EAES.

„Moramo da razvijamo odnose sa zemljama koje žele ravnopravno partnerstvo, na primer, sa državama Azije, Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih država, ŠOS-om, BRIKS-om…“.

Predsednik Rusije je dodao i da pažnja mora da se obrati na obrazovanje, kao i  na klimatsku i ekološku situaciju. O svemu ovome, kako je kazao, biće razgovarano na sastancima organizacije. U tom kontekstu, Putin je kazao da je potrebno formirati Evroazijsku rejting agenciju koja bi se bavila procenom ekonomske situacije u okviru EAES, a treba stvoriti i klimatski i ekološki klub. Dodao je  da bi države trebalo da obrate pažnju na to da se u okviru saveza formira jedan zajednički kulturni prostor.

Kako je dodao, integracioni procesi u okviru organizacije moraju da budu takvi da se svi građani svih zemalja članica EAES osećaju kao kod kuće u drugim zemljama koje ulaze u organizaciju.

Predsednik Rusije je predložio i stvaranje takozvane tehnološke alijanse, koja će razraditi jedinstvene prioritete kada je reč o tehnološkom razvoju i u svoju alijansu priključiti i druge zainteresovane zemlje koje sada nisu nužno deo EAES.

[adsenseyu4]

„Potrebno je razvijati i industrijsku saradnju i učiniti da na tržištu bude veliki broj proizvoda napravljenih u okviru EAES, koji će biti označeni sa ‘Proizvedeno u EAES'“, rekao je ruski lider.

„Važno je da ovakav brend što pre postane prepoznatljiv i da postane popularan među korisnicima u zemalja saveza“, dodao je.

Jermenija spremna na konstruktivan dijalog

Premijera Jermenije Nikola Pašinjan je kazao da je Jermenija spremna na konstruktivan dijalog u rešavanju svih otvorenih pitanja.

„Zahvaljujući članicama saveza i njihovim naporima, danas su mnoga pitanja rešena“, naglasio je Pašinjan i dodao da je važno da se pronađu mehanizmi koji će da uklone sve rizike koji stoje na putu razvoja zajedničkih projekata.

On je dodao da Evroazijski ekonomski forum doprinosi povećanju energetske bezbednosti i konkurentnosti na tržištu.

Važan askpekt saradnje u okviru Evroazijskog saveza je u oblasti hrane, tržište je zaštićeno od nekvalitetne i opasne robe.

Premijer Jermenije je pohvalio „dinamičnu saradnju“ sa Iranom, zahvaljujući kojoj je došlo do slobodne trgovine, a zemlje članice saveza su uspostavile dobu trgovinu sa trećim zemljama.

„Nastavićemo da radimo na perspektivnim pravcima kao što su Iran i Egipat, razvijaćemo i produbićemo ekonomsku saradnju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, kazao je Pašinjan i dodao da će tako Evroazijski savez postati važan deo svetske ekonomije.

„Današnje okolnosti nas primoravaju da sarađujemo sa trećim državama“, kazao je i zaključio da će to pomoći ekonomiji svakoj od zemalja članica.

Lukašenko: Odgovor na sankcije je naša sloga

„Naš odgovor na pritiske sankcija je intenziviranje saradnje sa ŠOS-om, BRIKS-om i ASEAN-om, sklapanje novih trgovinskih sporazuma i konstruktivna uzajamno korisna saradnja sa svima koji su spremni da budu prijatelji i rade sa nama“, istakao je Lukašenko.

„Današnji svet se nalazi u fazi globalnih promena, počinje epoha velikih promena“, kazao je Lukašenko i dodao da je svima jasno da će se sa unipolarnog svetskog poretka preći na multipolarni i politiku koja će donositi korist svim državama sveta.

Predsednik Belorusije je potvrdio Putinove reči i kazao da zemlje Evroazijskog saveza, zajedničkim naporima, mogu da stvore jedan od centara novog miltipolarnog sveta.

„Uveren sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti da u potpunosti realizujemo potencijal i unutar našeg saveza i u spoljnom svetu. Tako ćemo moći da stvorimo jedan od punopravnih, odgovornih centara novog multipolarnog sveta“, kazao je Lukašenko.

Osnova ekonomije Evroazijskog saveza su tržišta gasa i transport, koja su sa sankcijama doživela napredak, kazao je Lukašenko.

Cilj je, prema njegovim rečima, stvaranje ekonomskog saveza država članica i potpuna integracija. Prema njegovim rečima, zemlje saveza polako ali sigurno napreduju u formiranju zajedničkih tržišta za gas, naftu i naftne derivate.

„Nikakva barijera ne treba da postoji. Glavni princip je sloboda trgovine. Doneli smo mnogo novih, korisnih zakona, i državnih i lokalnih“, dodao je.
Od velike je važnosti, nastavio je Lukašenko, da se otvori put ka jugu za šta je neophodno da se obezbedi adekvatna infrastruktura.

Kako je ranije najavio Kremlj a Putin danas potvrdio, na sastanku će biti razmotreni prioriteti ruskog predsedavanja Evroazijskim ekonomskim savezom 2023. godine. To uključuje pitanja energetske i prehrambene bezbednosti, tehnološku i finansijsku nezavisnost, ubrzanje digitalne transformacije, uklanjanje regulatornih i trgovinskih barijera, razvoj transportne infrastrukture i slično.

Pored toga, biće reči i o međunarodnim aktivnostima saveza i proširenju trgovinskih i ekonomskih veza sa drugim zemljama i regionalnim udruženjima.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte