PUŠKOV: Za politiku NATO ne treba pamet, oni su već u moždanoj smrti

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da NATO nije uspeo u pokušaju dijaloga između Alijanse i Rusije.

„(Generalni sekretar NATO-a Jens) Stoltenberg nastavlja da insistira na formuli ‘obuzdavanja i dijaloga’ sa Rusijom, kao da ne primećuje da ona ne funkcioniše. Dijaloga odavno nije bilo i tu generalni sekretar NATO nema čime da se pohvali: Alijansa ga je upropastila“, napisao je Puškov na svom kanalu na Telegramu.

Senator je istovremeno primetio da takođe ne postoji ni obuzdavanje o kojem govori Stoltenberg. Prema njegovim rečima, NATO „nije obuzdao“ Rusiju ni u Siriji, ni u vezi sa Belorusijom, kao ni u odnosu na Donbas.

„Ovo je čisto virtuelna formula. Ustvari, NATO nema jasnu politiku prema Rusiji, osim politike neprijateljstva. A za to nije potrebna pamet. I tako bilo već mnogo godina. Trebalo je, nakon francuskog predsednika (Emanuela) Makrona, da konstatuju ‘moždanu smrt NATO-a’“, zaključio je Puškov.

Generalni sekretar NATO-a saopštio je ranije da se Alijansa pridržava principa „obuzdavanja i dijaloga“ u pogledu Rusije. Takođe je primetio da su zemlje članice NATO-a „ozbiljno zabrinute“ zbog bliske saradnje Rusije i Belorusije poslednjih meseci.  

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u novembru 2019. godine da je NATO doživeo „moždanu smrt“ zbog potpunog odsustva koordinacije za strateška rešenja između SAD i njihovih saveznika u Alijansi.