PUCA FRONT: Posle Nemačke i Austrija kupuje ruske vakcine

Nakon što je iz Nemačke stigla vest da je Bavarskoj odobrena preliminarna nabavka Sputnjika V, i austrijski kancelar potvrdio da njegova zemlja ide tim putem.

Naime, Sebastijan Kurc je danas izjavio da se zalaže za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primer značajnog napretka u vakcinaciji tim cepivom naveo je Mađarsku i Srbiju.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana video snimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi nabavke ruske vakcine „Sputnjik V“.

„Imamo ponudu nabavke miliona doza Sputnjik V vakcina. To bi nam značajno pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi usaglašavamo oko toga. Milion doza bi značajno ubrzalo naš plan vakcinacije“, naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od strane Evropske agencije za lekove (EMA) podsetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove. „Postoji već više zemalja koje koriste Sputnjik vakcinu, kao što su Madjarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasasva živote i vraća slobode gradjanima“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će Austrija uspeti da nabavi ruske vakcine i primeni ih. „Ali to nije samo moja odluka. Ja se zalažem za tu nabavku“, podvukao je on.

(tanjug)