Naslovnica U FOKUSU Prvi transfer za naoružavanje Ukrajine od zaplenjenih ruskih sredstava

Prvi transfer za naoružavanje Ukrajine od zaplenjenih ruskih sredstava

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je nedavno izjavila da profit „zarađen od ruske imovine iznosi od tri do pet milijardi dolara godišnje“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj će danas objaviti početak isplate profita od ruske imovine Fondu za pomoć Ukrajini, koja će iznositi 1,4 milijarde evra, objavio je „Politiko“.

Kako se navodi, Borelj će to saopštiti na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

Napominje se da će zaplenjena ruska sredstva biti poslata preko Nemačke, Danske i Češke i da će ove zemlje kupovati za kijevske vlasti. Ranije je Borelj rekao da je EU pronašla način da zaobiđe mađarski veto na kupovinu oružja na račun ruske imovine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je nedavno izjavila da profit „zarađen od ruske imovine iznosi od tri do pet milijardi dolara godišnje“.

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) složili su se na samitu u Apuliji, u Italiji, da iskoriste kamatu od zamrznute ruske imovine kako bi osigurali zajam od 50 milijardi dolara za Kijev.

Podsetimo, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da Rusija ima „širok arsenal“ političkih i ekonomskih kontramera da odgovori na potencijalnu konfiskaciju njene suverene imovine, uključujući zaplenu zapadne imovine u Rusiji.

Od početka Specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi koje iznose oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroklira, jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social