Pronađen način da se produži život za trećinu

Odustajanje od teške kasne večere i smanjenje broja unetih kalorija može povećati očekivani životni vek za trećinu, pišu naučnici u časopisu Sajens.

Po mišljenju stručnjaka, vredi preispitati raspored obroka – doručak i ručak učiniti obilnijim, a večerati u manjim porcijama i nešto ranije nego inače.

Promena vremena obroka može da se suprotstavi zapaljenskim procesima koji dolaze sa starenjem, kažu lekari.

„Ograničenje kalorija takođe produžava život, ali mehanizmi pomoću kojih se to dešava ostaju slabo shvaćeni“, kaže se u članku.

Naučnici su primetili da gore navedene metode poboljšanja zdravstvenog stanja ne zavise od telesne težine.

Studija, koja se fokusirala na raspored obroka, sprovedena je na miševima. Rezultati eksperimenta su pokazali da ometanje cirkadijalnih ritmova promoviše dugovečnost i otvara perspektive za dalje proučavanje mehanizama starenja, rezimirali su autori naučnog rada.

Cirkadijalni ritmovi su 24-časovni ciklusi koji su deo unutrašnjeg sata tela, koji rade u pozadini da bi izvršili osnovne funkcije i procese. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih cirkadijanskih ritmova je ciklus spavanja i buđenja.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs