Naslovnica ŽIVOT Promene na noktima otkrivaju ovih 5 bolesti

Promene na noktima otkrivaju ovih 5 bolesti

[adsenseyu2]

fhdshlruiewfhncdxylkds

[adsenseyu3]

Ukoliko vodite računa o dužini, obliku i boji noktiju, svakako obratiti pažnju i na promene koje na njima nastaju, jer one mogu ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme. Pogledajte odmah svoje nokte i vidite da li spadaju u neku od ovih kategorija…

Bledi nokti
Bledilo na noktima zapravo opisuje vrlo svetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promena može ukazivati na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebalo uraditi analizu krvi.
Anemija je uzrokovana niskim nivoom gvožđa u krvi i zato je važno promeniti način ishrane i obogatiti je lisnatim svežim povrćem, cveklom, crvenim mesom…

Krhki, tanki i odvojeni nokti
Iako ovakvi nokti mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma, ovakve promene mogu biti povezane i sa nepravilnim radom štitne žlezde koja je zadužena za regulaciju metabolizma, energije i rasta.
Premalo izlučivanje hormona dovodi do pojačanog opadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta i odvajanja nokta od kože. Ako primetite nešto od ovoga, obratite se lekaru, a stanje žlezde proverite jednostavnim testovima krvi.

[adsenseyu1]

Žuti i zadebljani nokti
Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a praćena su i žutilom. Ovakve promene karakteristične su za gljivična oboljenja.
Klasični premazi i kreme najčešće nisu efektne jer se radi o oboljenju koje je unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju. Potražite savet lekara, koji će vam verovatno prepisati oralnu terapiju.

Bele linije na noktima
Horizontalne bele linije preko cele širine nokta mogu ukazivati na manjak proteina i drugih hranjivih materija, ali i bolesti bubrega, pa čak i abnormalnosti na jetri.
Zato obogatite ishranu proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako se stanje nokta nakon mesec ne promeni, potražite pomoć.

Modri nokti
Modra boja ispod površine nokta je znak da vašem telu fali kiseonika. Uzrok mogu biti bolesti disajnih puteva ili vaskularnog sistema. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, u svakom slučaju biće najbolje da se obratite lekaru

(Zadovoljna.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]