Priština tvrdi da je u Briselu postignut dogovor, Beograd tvrdi da nije

Priština je javila da su delegacije postigle su u Briselu načelni dogovor. Srpskim medijima potvrđeno da ipak nema dogovora.

Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešavanje pitanja slobode kretanja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

Naveo je i da srpska strana insistira na tome da KM tablice ostanu u upotrebi, ali da se prištinska strana tome protivi, prenosi N1.

U toku je sastanak srpske delegacije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčak.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa Lajčakom, sa kojim su se dogovarali o detaljima dogovora.

RUSKA JAVNOST UZBURKANA: Član srpske vladajuće stranke optužuje Rusiju za destabilizaciju Balkana

Kako se nezvanično saznaje, Beograd i Priština su postigli načelni dogovor o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova.

B92.net je stupio u kontakt sa Kancelarijom za KiM i nije dobio potvrdu naše strane da je do došlo do dogovora.

Predstavnici Beograda, delegacija koju predvodi Petar Petković, završila je razgovor sa Mirosalvom Lajčakom.

U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.

Kako je Tanjugu rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio je zgradu.

Portparol EU Peter Stano na Tviteru je objavio večeras da sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Briselu i dalje traje i da se pregovori nastavljaju.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(b92)