Naslovnica ŽIVOT PREVARE PROIZVOĐAČA HRANE: 8 načina na koje nam ubacuju otrov a da...

PREVARE PROIZVOĐAČA HRANE: 8 načina na koje nam ubacuju otrov a da mi to ne znamo

zena67

Konzumiranje puno slatke hrane i pića povezano je sa teškim oboljenjima, kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. Nažalost, i pored ovih negativnih efekata šećera po zdravlje, mnogi ljudi i dalje konzumiraju veliki količine.

Čovek dnevno može da pojede oko 15 kašika ili 60 g dodatog šećera. Ali to nije zato što ljudi svesno stavljaju puno šećera u svoju hranu – krivac je upakovana i prerađena hrana. Ona se može plasirati kao zdrava, ali  je puna skrivenih šećera. Evo osam načina kako prehrambene kompanije sakrivaju razne vrste šećera u svojim proizvodima:

  1. Nazivanje šećera različitim imenima

Izraz „šećer“ najčešće se koristi za označavanje ugljenog hidrata koji vašoj hrani daje sladak ukus. Ipak, šećer ima bezbroj naziva, uključujući glukozu, fruktozu i saharozu. Ali postoje i mnoga druga nepoznata imena koja se koriste za šećer. Da ne biste slučajno konzumirali puno šećera, obratite pažnju na sledeća imena sastojaka:

[adsenseyu1]

Suvi šećer – Ječmenov slad, šećer od repe, smeđi šećer, šećer od trske, šećer u prahu, kukuruzni zaslađivač, koncentrat voćnih sokova, zlatni šećer, palmin šećer i maltoza. 

Sirupi – Zlatni sirup, kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, sirup od slada i sirup od rogača.

  1. Upotreba različitih vrsta šećera

Sastojci u prehrambenim proizvodima navedeni su u opadajućem redosledu po količini. Proizvođači hrane to često koriste. Na primer, koriste manje količine tri ili četiri vrste šećera u jednom proizvodu kako bi njihovi proizvodi izgledali zdraviji. Ti se šećeri zatim pojavljuju na dnu liste sastojaka, zbog čega jedan proizvod izgleda da ima malo šećera. Dakle, kada kupujete hranu, čitajte etikete i pazite na različite vrste šećera.

  1. Dodavanje šećera u hrani za koju nikad ne biste pretpostavili

Poznato je da kolači ili bombone sadrže velike količine šećera, ali znate li da bi neka hrana, koja baš i nije slatka, mogla biti puna šećera? Žitarice za doručak, sos za špagete i jogurt neke su od namirnica za koje ne biste očekivali da sadrže puno šećera.

[adsenseyu4]

  1. Korišćenje „zdravih“ šećera ili „alternativnih zaslađivača“ umesto saharoze

Prehrambene kompanije čine da njihovi proizvodi izgledaju zdravo koristeći alternativne zaslađivače umesto šećera. Takođe, na ambalažu svojih proizvoda stavljaju etikete poput „ne sadrži rafinisani šećer“. To znači da ne sadrže beli šećer.

Veštački šećeri mogu se činiti zdravijima, jer neki imaju neznatno niži nivo glikemijskog indeksa (GI) od običnog šećera i obezbeđuju neke hranjive sastojke, u obično veoma niskim količinama.

[adsenseyu5]

Štaviše, u nerafinisani šećer se i dalje dodaje šećer. Uobičajeni zaslađivači sa velikom količinom šećera koji su često označeni kao zdravi uključuju sirup od agave, sirup od breze i šećer od šećerne trske. Ovi zaslađivači su i dalje šećeri, pa ih konzumirajte u umerenim količinama.

  1. Mešanje dodatih šećera sa prirodnim šećerima na listi sastojaka

Prirodni šećeri koji potiču od voća i povrća nisu štetni za zdravlje, za razliku od dodatih šećera. Međutim, na etiketama se često dodati i prirodni prisutni šećer kombinuju zajedno u jednu ukupnu količinu. Zbog toga je teško odrediti koliko šećera je prirodno u vašoj hrani, a koliko dodato. Ako jedete uglavnom neprerađenu, umesto upakovane ili prerađene hrane, većina šećera koju konzumirate je prirodna. 

[adsenseyu1]

  1. Dodavanje zdravih tvrdnji proizvodima

Mnoge prehrambene kompanije često stavljaju zdrave tvrdnje na svoje proizvode da bi namamile ljude na kupovinu. Najčešći primeri su etikete poput „prirodna“, „zdrava“, „niskokalorična“, „dijetalna“ i „lagana“. Te nalepnice često zbunjuju potrošače koji misle da je nezdrava, prerađena hrana dobra za njih. Iako ovi proizvodi mogu imati malo masti i kalorija, obično se pune dodatog šećera. 

  1. Smanjivanje veličine porcija

Proizvođači hrane često smanjuju porciju kako bi proizvodi imali manje šećera. Oni često navode mnogo manju količinu od one koju biste pojeli tokom jednog obroka. Da biste to izbegli, pažljivo proučite broj porcija po proizvodu. Ako mali prehrambeni proizvod ima više porcija, možda ćete pojesti više šećera nego što ste planirali.

[adsenseyu5]
  1. Proizvodnja slatkih verzija brenda sa niskim šećerom

Brendovi koji imaju male količine šećera mogu da se proizvode i sa većom količinom šećera. Ova praksa je uobičajena za žitarice za doručak. Na primer, žitarice koje imaju malo šećera mogu se proizvoditi u novom pakovanju sa dodatkom ukusa ili različitim sastojcima. Ovo može obmanuti potrošače koji vide da je nova verzija jednako zdrava kao i njihov uobičajeni izbor.

Najbolji način da vas proizvođači prehrambenih proizvoda ne obmanu jeste ograničenje potrošnje ili potpuno izbegavanje upakovane i prerađene hrane. Ako kupujete ove proizvode, pažljivo proverite da li dodati šećer stoji kao sastojak na etiketi.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

[adsenseyu5]