Prednosti Rusije u naftnom ratu sa Saudijskom Arabijom

Rusija ima niz prednosti u odnosu na Saudijsku Arabiju u naftnom ratu koji je potonja izazvala.

Moskva se početkom marta, ne usaglasivši se sa predlogom Rijada o smanjenju proizvodnje nafte, povukla iz sporazuma OPEC.

Saudijska Arabija, koja se zalagala za održavanje visokih cena energije, smanjila je cene crnog zlata.

To je dovelo do činjenice da je cena nafte pala za upola, stvarajući poteškoće svim proizvođačima.

Proračun Saudijaca bio je jednostavan. Oni su verovali da će niske cene pogoditi rusku ekonomiju i primorati je na brojne ustupke.

Međutim, u stvarnosti postoji velika verovatnoća da će Moskva biti pobednik u naftnom ratu koji je izazvao Rijad. Evo zašto može dođi do takvog razvoja događaja.

Ruske vlasti su bile spremne za takav scenario. Depresijacija rublje nije postala kritična za Rusiju, jer je poslednjih godina rukovodstvo zemlje aktivno punilo Nacionalni fond za blagostanje, sredstva koja će se sada koristiti za podršku ekonomiji.

Pored toga, Moskva nije zaboravila na devizne rezerve, koje su u stalnom rastu.

Potom, ne ide u prilog Saudijskoj Arabiji kad kaže da je cena nafte utvrđena u budžetu arapske države. Drže je na 80 dolara po barelu, dok je u Ruskoj Federaciji ta brojka znatno niža. Tako su Saudijci sami sebe lišili mogućnosti manevrisanja.

Treći, ali ne manje važan faktor je mentalitet društva. Stanovnici Rusije su mnogo bolje pripremljeni za krizne situacije.

Oni se ne samo uspešno nose sa posledicama zapadnih sankcija, već se uspešno suprotstavljaju koronavirusu.

Građani Saudijske Arabije, navikli na luksuz i bezobličan način života, mogu se po prvi put suočiti sa socijalnim poteškoćama, što bi moglo ozbiljno naškoditi Rijadu.

Webtribune.rs