Prebegli ruski pilot od Ukrajine će dobiti nagradu od pola miliona dolara

Ruski pilot koji je prebegao na ukrajinsku stranu te njezinoj vojsci predao helikopter Mi-8 dobiće nagradu od pola milouna dolara, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Predstavnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov je na televiziji u utorak rekao da će novac biti isplaćen u ukrajinskoj valuti grivnji. Pozvao je druge pripadnike ruske vojske da slede primer prebega.

Ukrajinski mediji danima izveštavaju o prebegu 28-godišnjeg Rusa, Maksima Kuzminova.

Ukrajina ima službeni popis nagrada za vojnu opremu koju ruski vojnici predaju. Za tenk, na primer, mogu dobiti 100.000 dolara. S druge strane, u Rusiji, bonusi se isplaćuju za avionee, tenkove i drugo oružje.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

“Ukrajina je demokratska država pod vladavinom prava. Ispunjavamo vlastite obaveze i obaveze međunarodnog prava”, rekao je Jusov.

„Stoga još jednom ponavljam, oni Rusi koji ne žele da postanu ratni zločinci, molim vas, predajte se, prebegnite na ukrajinsku stranu i odbranite vlastitu čast i savest, borite se protiv režima”, dodao je on.

Tajna služba uverila je mladića da pređe na ukrajinsku stranu u sklopu posebne, duge operacije.

Prema internetskom portalu Ukrajinska pravda, helikopter je sleteo u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine. Dva člana posade su ubijena. Pilot je u Ukrajini sa svojom porodicom koja je ranije pobegla iz Rusije.

Helikopter, za koji je rečeno da je prevozio rezervne delove za ruske borbene avione, takođe je u zemlji, izvestila je Ukrajinska pravda.

 


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social