Naslovnica ŽIVOT Potraga za večnom mladošću: Šta su antioksidansi i u kojoj hrani ih...

Potraga za večnom mladošću: Šta su antioksidansi i u kojoj hrani ih tražiti

Proleće i leto ne donose samo sunčane dane i laganiju odeću, već i priliku da organizam napunimo neophodnim nutrijentima.

Upravo u toplim mesecima na raspolaganju je obilje sezonskog povrća, voća i bobičastih plodova, bogatih vitaminima, mineralima i – što je posebno važno – antioksidansima.

U tom periodu se preporučuje da se poveća unos biljne hrane, jer ona ima direktan uticaj na očuvanje zdravlja i usporavanje procesa starenja.

Ali šta su zapravo antioksidansi i zašto su toliko važni?

Antioksidansi su molekuli koji predstavljaju svojevrsni štit za naše telo. Njihova glavna uloga je da neutrališu slobodne radikale – reaktivne čestice koje u telu mogu pokrenuti lančane reakcije i oštetiti ćelijske proteine. Ovakva oštećenja često dovode do upalnih procesa, različitih oboljenja i ubrzanog starenja.

Osim što usporavaju biološko starenje, antioksidansi doprinose snižavanju nivoa holesterola, poboljšavaju vid i mogu imati ulogu u prevenciji određenih oblika bolesti. Zbog toga je važno da se svakodnevno unose putem hrane – a proleće i leto idealni su za to.

Gde se nalaze antioksidansi?

Među najbogatijim izvorima antioksidanasa nalaze se – bobice. One sadrže visok nivo vitamina i polifenola, a preporuka je da se svakodnevno pojede makar šaka ovih plodova.

To pomaže telu da se izbori sa negativnim efektima, poput konzumiranja masne hrane ili izlaganja zagađenom vazduhu. Najefikasnije vrste su borovnice, brusnice, jagode, šumske jagode, maline.

Značajno mesto na listi ima i cvekla. Iako je ponekad na meti kritika zbog prirodno prisutnih šećera, cvekla nikako ne bi trebalo da bude izbačena iz ishrane. Ona je bogata vitaminima, mineralima i moćnim antioksidansima.

Posebno je cenjen betanin, jedinjenje koje povoljno utiče na rad jetre, čisti bubrege i bešiku, pomaže izbacivanju toksina iz organizma i može sprečiti formiranje kamena u bubrezima. Cvekla se može konzumirati i sirova i kuvana, pa je lako uklopiti u svakodnevne obroke.

Nezaobilazni deo svakog popisa zdrave hrane je i – brokoli. Ova vrsta kupusa sadrži obilje vitamina i antioksidanasa, među kojima su posebno značajni lutein i zeaksantin.

Ove supstance su povezane sa zdravljem očiju, pomažu očuvanju oštrine vida i pravilnoj percepciji boja. Zbog toga se preporučuje da se brokoli nađe na tanjiru bar nekoliko puta nedeljno.

Kada je reč o začinima, mnogi od njih svoju korist duguju upravo antioksidansima. Karanfilić, cimet (prirodni), origano i ruzmarin bogati su ovim korisnim molekulima, pa osim što poboljšavaju ukus jela, doprinose i zdravlju. U čajeve se preporučuje dodavanje nane ili matičnjaka.

Ljubitelji slatkiša imaju razloga za zadovoljstvo – i čokolada može biti izvor antioksidanasa. Tačnije, tamna čokolada sa visokim procentom kakaoa.

Sirova zrna kakaa bogata su polifenolima, flavonoidima i katehinima, supstancama koje poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i pomažu koži da se zaštiti od uticaja UV zračenja. Ipak, važno je birati čokolade koje sadrže najmanje 75% kakaoa i što manje dodatog šećera.

U većini voća i povrća može se pronaći određena količina antioksidanasa, pa se u toplim mesecima preporučuje što raznovrsnija i bogatija ishrana na biljnoj bazi. To je jednostavan i ukusan način da se organizam zaštiti, osveži i pripremi za jesenje i zimske izazove.

Webtribune.rs