Poslednji američki avioni odleteli iz Kabula – Talibani rafalima slavili poraz velesile – VIDEO

Sjedinjene Američke Države završile su povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.

Mornarički general Frenk Mekenzi, komandant američke centralne komande rekao je to na konferenciji u Pentagonu pošto je sa aerodroma u Kabulu poleteo i poslednji avion sa vojnicima poslatih radi evakuacije Amerikanaca i Avganistanaca, prenosi Rojters.

Američke snage ušle su u Avganistan posle terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001. godine.

Američka vojska napustila Avganistan posle 20 godina

Sjedinjene Američke Države završile su povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.

„Želim da objavio kraj našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji avion C-17 poleteo je sa aerodroma Hamid Karzai 30. avgusta, ovog poslepodneva u 3.29 po istočnoameričkom vremenu i poslednji avion sa ljudstvom sada napušta vazdušni prostor Avganistana“, rekao je Mekenzi.

On je rekao da će SAD nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, prenosi CNN.

„Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnbika. To nije bila jeftina misija“, rekao je Mekenzi.

Tokom misije je, kako je objasnio, poginuo više 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samobice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu.

Kraj američkog najdužeg rata znači i da od ovog trenutka prvi put posle skoro dve decenije SAD i njihovi saveznici neće imati snage na terenu u Avganistanu.

Poslednji američki avioni poleteli iz Kabula; kraj najdužeg rata u američkoj istoriji?

Poslednji napori vezani uz evakuaciju trajali su sve do večernjih sati u ponedeljak kada je agencija Associated Press izvestila, pozivajući se na jednog talibankog stražara na kabulskom aerodromu, da su nakon 20 godina rata poleteli i poslednji američki avioni.

Istu je informaciju objavio i novinar Njuzvika iz Kabula, ali Wašington to nije službeno potvrdio.

AFP je izvestila da je delom Kabula nakon ovih izveštaja počela da odjekuje rafalna paljba u znak slavlja zbog američkog odlaska.

Kada to bude službeno potvrđeno, time će i formalno završiti i najduži rat u američkoj istoriji.

 

(b92)