Naslovnica U FOKUSU Posle dolara Rusija izbacila i evro iz državnih rezervi

Posle dolara Rusija izbacila i evro iz državnih rezervi

Odluka je u skladu sa novom regulativom za državne rezerve koja podrazumeva da se sredstva čuvaju u rubljama, zlatu i kineskim juanima

Moskva će se tokom 2023. godine rešiti svih evra koje poseduje u svojim državnim rezervama, usled napora da smanji poslovanje u „neprijateljskim“ valutama, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija Vladimir Količev

„Evri će ove godine definitivno biti svedeni na nulu“, odgovorio je Količev danas na pitanje novinara o sudbini preostalih evra u državnim rezervama.
On je dodao da će Ministarstvo finansija Rusije postepeno usklađivati sastav rezervi sa novim standardima koji podrazumevaju da se sredstva čuvaju u rubljama, zlatu i kineskim juanima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nova regulatorna struktura za sredstva ruskih državnih rezervi koju je ministarstvo prethodno objavilo isključuje mogućnost ulaganja u američkim dolarima i uvodi fleksibilne količine ostalih valuta.

To takođe podrazumeva udvostručavanje maksimalnog udela juana i zlata u državnim rezervama, koji će sada činiti 60, odnosno 40 odsto.

Bilansi u britanskoj funti i japanskom jenu takođe su svedeni na nulu.
U ruskim državnim rezervama se skladišti višak prihoda koji Moskva ostvaruje izvozom nafte.

Rezerve služe finansiranju nacionalnog penzionog sistema i, po potrebi, pokrivanja budžetskih deficita. U ruskim državnim rezervama se prvog februara nalazio ekvivalent 155,3 milijarde dolara.

(RT)