Naslovnica U FOKUSU Nemačke diplomate traže hitan opoziv Kristijana Šmita

Nemačke diplomate traže hitan opoziv Kristijana Šmita

Oni su u pismu optužili člana Hrišćansko-socijalne unije Bavarske CSU da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini i imidžu Nemačke

Grupa bivših nemačkih diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu upućenom Komitetu za spoljne poslove Bundestaga traži opoziv visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita, objavio je danas nemački „Špigl“.

Oni su u pismu optužili člana Hrišćansko-socijalne unije Bavarske CSU da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini i imidžu Nemačke.

Od njegovog imenovanja 2021. godine, on je, kažu autori pisma, promovisao nacionalističke snage i štitio one koji rade na potkopavanju i uništavanju države.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kao primer navode da je Šmit dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi kada je u toku izbornog dana promenio  izborni zakon u BiH, čime se svrstao na jednu, Hrvatsku, stranu.

Osim toga, kako piše „Špigl“, on je stajao ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave , Hrvatske republike Herceg-Bosna, tokom praćenja fudbalske utakmice na Svetskom prvenstvu te dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o ordenu koji je dobio od Hrvatske.

Autori, uključujući bivšeg nemačkog ambasadora u Severnoj Makedoniji i bivše zaposlene u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini „sve što je potrebno“ za njegovu smenu.
Šmit je odbacio optužbe i optužio autore pisma da operišu očiglednim lažima.

Funkcija visokog predstavnika uspostavljena je nakon rata u BiH kako bi nadgledao civilni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pošto kancelarija predstavlja međunarodnu zajednicu, imenovanja se vrše preko međunarodnog tela. Visoki predstavnik ima široka ovlašćenja, od pokretanja zakona do otpuštanja javnih službenika.

O kontroverznim potezima Kristijana Šmita se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, a sada sve te navode ispituje Spoljnopolitički odbor Bundestaga.

Političar vladajuće Socijaldemokratske partija Nemačke (SPD) i predsednik Komiteta Bundestaga za spoljne poslove Majkl Rot rekao je za „Špigl“ da će pismo iskoristiti da bi Šmita pozvao pred ovaj komitet na razgovor.

Republika Srpska, ali ni Rusija i Kina, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija a osim srpskih na njegov dolazak nisu blagonaklono gledali ni bošnjački predstavnici, jer su smatrali da će biti previše naklonjen hrvatskim političarima u BiH, posebno Draganu Čoviću.

Naime, CSU je sestrinska stranka HDZ i poznato je da Šmit ima dobre odnose sa Hrvatskom.

To je najviše i zasmetalo bošnjačkim političarima, a bošnjačka dijaspora iz SAD ranije je pisala američkom državnom sekretaru tražeći da se Šmit ne imenuje na poziciju visokog predstavnika.

Kristijah Šmit je, takođe, u vrhu nemačke fondacije na „Hrišćanskoj osnovi“ koja godinama finansira projekte HDZ-a.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte