Posle 26 godina otkriveno ko je ubio Kneleta – KRVAVA OSVETA

knele

U drugom nastavku ekskluzivnog serijala Srpski telegraf objavljuje dokumente (službene beleške, izjave svedoka, transkripte prisluškivanih razgovora) koji rasvetljavaju ubistvo Aleksandra Kneževića Kneleta.

Žestoki momak sa Voždovca koji je za kratko vreme postao jedan od viđenijih likova beogradskog podzemlja ubijen je u apartmanu 331 hotela „Hajat“ 28. oktobra 1992. godine. Zvanično ubistvo nikad nije dobilo epilog, ali se iz onoga što objavljuje Srpski telegraf jasno vidi da je policija tačno znala ko ga je i zašto počinio.

Posebno je zanimljivo da se u kriminalnim krugovima pričalo o tome da je jedan visoki funkcioner MUP Srbije štitio Kneletovog ubicu, što se takođe može videti u dokumentima koje Srpski telegraf objavljuje. Ipak, možete pročitati da se Kneževićev ubica nije naživeo posle toga i ko mu se osvetio zbog likvidacije u Hajatu.

Bata Trlaja u jednom razgovoru optužuje Gorana Vukovića Majmuna, vođu „voždovačkog klana“ da polako ulazi u sistem. Trlaja navodi da je Vuković uprkos burnoj kriminalnoj prošlosti nedavno dobio odobrenje za nabavku oružja.

Dana 21.12.2011. godine u 22:24h Grbović Slobodana je najverovatnije slučajno pozvao Dragan N. Iz Beograda, Slobodan je Dragana nekoliko puta oslovio imenom, pokušavajući da započne razgovor, međutim, Dragan ga nije čuo, već je sa osobama sa kojima se nalazio u društvu razgovarao o Slobodanu, kao i drugim licima iz kriminalnog podzemlja. Sledi deo razgovora o našim kriminalcima u Nemačkoj, a onda Dragan priča ljudima sa kojima je u društvu o ubistvu Kneleta:

Nakon toga, Dragan je izneo da je on sa Radetom zajedno odrastao i da je Rade iz njegovog stana izašao u noći kad je ubijen. Zatim je naveo da su on i Ćenta iz CZ izvadili Mišu kada je ubio Kneleta, dok je u CZ bio Ćira Čitaković zvani Debeli. Na kraju, Dragan je naveo da je Miša bio zlikovac neopevani i da je na području Beograda ubio 20 ljudi, a da je i pored toga s njim bio u dobrim odnosima i da ga je često posećivao. Nakon što je Dragan pomenuo da je Mišu ubio Arkan, Slobodan je prekinuo razgovor.

Trlajić (Bata Trlaja) navodi izvesne Luku i Mišu, za koje je pomenuo da su Giškini puleni, istakavši da Miša za poslednjih nekoliko godina ima jedno ubistvo i desetak teških ranjavanja, ali da zbog mnogo para i jakih leđa nije odgovarao. Sumnjajući da su pomenuta lica u sprezi sa sistemom, Trlaja navodi detalje Kneletovog ubistva, za koje je Miša odgovoran.

Po rečima Trlaje, Miša i Knele su došli u konflikt zbog džipa koji je Knele prisvojio. Kako posredovanje Gorana Vukovića nije uspelo, Miša je došao kod Kneleta u hotel da se navodno sporazumeju oko kola. Kada su ušli u Kneletovu sobu, Miša ga je na prepad ubio s leđa, pucajući iz Ćentinog kolta 45.

knele2

Ovo je poslednja fotka prvog pucača devedesetih

Čovek koji je išao glavom kroz zid, koji je otvorio krvave devedesete, živeo brzo i pucao kad god je hteo, Aleksandar Knežević Knele, ubijen je kada je imao samo 21 godinu!

Svi koji su ga poznavali govorili su da je bio svestan rizika koje je takav život nosio i isticali da je bio oprezan. Govorili su da je spavao sa jednim okom otvorenim.

Tako je, zabrinut za svoje najbliže, odlučio je da se iz porodične kuće preseli u jedan od najelitnijih beogradskih hotela Hajat. Uselio se na treći sprat, u sobu broj 331.

Tvorac čuvene dizel – generacije žestokih momaka pronađen je u toj sobi, kako mrtav leži na stomaku, a na ogledalu je krvlju bila ispisana poruka „broj 1“.

Bivši funkcioner beogradske policije, iz odeljenja za krvne delikte, izjavio je:

– Bio sam na uviđaju u sobi 331 hotela Hajat kada je Knele ubijen. Ležao je na stomaku, upucan s leđa. Mislimo da su u sobi bile dve osobe, jedna koja je očigledno imala nešto da mu saopšti i stajala je ispred njega, i druga, koja mu je stavila pištolj na potiljak i naterala ga da klekne na kolena. Na ogledalu je bio ispisan broj 1, što je možda bila poruka da je Knele prvi sa spiska za odstrel – objašnjava ovaj policajac.

U noći između 28. i 29. oktobra 1992. godine, u hotelu nisu radile bezbednosne kamere, a neko je pokucao na vrata apartmana broj 331, u kojem je Knele boravio.

Poslednje sekunde života i rekonstrukcija otkrivaju mnogo o tome ko je bio Kneletov ubica. Istraga veruje da je Knežević poznavao osobu koja je pokucala na vrat, jer ju je pustio unutra. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je uvek po nekoliko puta proveravao koga pušta u sobu, a da je pištolj u ruci držao čak i kada su mu bliski prijatelji dolazili u posetu.

Kako su pričali njegovi prijatelji, s obzirom da je Knele bez ikakvih problema pustio ubicu u svoj apartman, njega je ubio neko koga je on dobro poznavao.

Kneletov otac, Dušan Knežević zvani Buca Al Kapone, verovao je da iza ubistva njegovog sina stoji policija i tajna služba.

„Giški, Belom i mom sinu pretili su zbog SPO-a i Srpske garde. Deset dana pre ubistva imali su generalnu probu ubistva, kada su im upali u sobu i naterali ih da legnu sa rukama na podu. U sobi su bili Knele i Mirko Bosanac. Specijalci su upali u apartman hotela Hajat i rekli im da legnu na pod. Potom su im objasnili da proveravaju alarmne uredjaje, ali sam sigurno da su u stvari proveravali kako će Knele reagovati pred policijom. Jedan moj prijatelj iz SUP, rekao mi je da je kobne večeri preko policijske „motorole“ preneta poruka „Knele ide sam“.

– „Darko Stanojević je kobne noći bio u hotelu „Hajat“. Pokušavao sam da dođem do Darka kasnije, da saznam šta se te večeri dešavalo, ali je i on ubijen u Nemačkoj. Niko nije dao odgovor na pitanje kako to da su kamere u hotelu otkazale i da su nestale trake sa zapisima svih ulazaka u hotel“, priča Kneletov otac.

(Srpski telegraf)