Poruka iz Moskve: Vašington i Kijev da budu svesni da Rusija ima rakete užasne razorne moći koje do sada nije koristila

Ako se ukrajinski udari na rusku vojsku nastave, odgovor će biti ozbiljan, kazao je Vladimir Putin.

Ta izjava predsednika Rusije zabrinula je mnoge, pa i administraciju SAD, pa je predsednik Bajden upozorio rukovodstvo u Moskvi da bi upotreba taktičkog atomskog oružja imala teške posledice.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je onima koji su se uplašili da će biti primenjeno najopasnije oružje da pročitaju rusku atomsku doktrinu jer je tamo sve rečeno, pišu Novosti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U junu 2020. Putin je potpisao ukaz O osnovama državne politike RF u oblasti atomskog odvraćanja. U tački 19 nabrojani su uslovi pri kojima Rusija može da primeni nuklearno oružje. Pre svega rakete sa atomskim glavama sa teritorije Rusije i sa podmornica poletele bi ako bi dobili pouzdanu informaciju da su krenule protivničke balističke rakete ka teritoriji Ruske Federacije i njenih savaznika.

Drugo, ako bi protivnik primenio atomsko oružje ili neko drugo oružje masovnog ubijanja na teritoriji Rusije. Treći razlog da Rusija upotrebi atomsko oružje je ako protivnik gađa važne državne i vojne objekte i četvrti, ako bi bilo dovedeno u pitanje postojanje ruske države.

Spomenuti ruski dokument o tome kada bi u Kremlju odlučili da upotrebe atomsko oružje nije tajna i o njemu je objašnjenje više puta davalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Za sada nema nikakvog razloga da Putin upotrebi taktičko, a ni ono drugo atomsko oružje. Ali pre nego počnu da šalju Ukrajini rakete dometa do 300 kilometara, u Vašingtponu i Kijevu moraju da budu svesni da Rusija ima arsenal opasnih raketa užasne razorne moći, koji do sada nije u ratnim uslovima korišćen.

(novosti.rs,b92.net)