Naslovnica SPEKTAR Poljanski o pravim namerama SAD u vezi sa Gazom!

Poljanski o pravim namerama SAD u vezi sa Gazom!

Tokom meseci vojne operacije u Pojasu Gaze, Izrael nije postigao nijedan od svojih ciljeva i podriva napore međunarodnih posrednika da oslobode taoce, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski.

„Izrael nema apsolutno nikakvog podsticaja da prestane da ratuje, iako to traje već sedam meseci, i jasno je da nije postigao nijedan od ciljeva svoje operacije“, rekao je on.

Prema rečima sagovornika agencije, ovakav stav Tel Aviva komplikuje napore međunarodnih posrednika koji promovišu prekid vatre u Gazi i na kraju oslobađanje talaca.

S druge strane, dodao je Poljanski, Sjedinjene Države imaju uticaj na Izrael, ali odbijaju da ga iskoriste, i kritikuju bilo kakve pozive da se izraelsko rukovodstvo smatra odgovornim za prirodu vođenja neprijateljstava. Štaviše, protivili su se ideji o prekidu vatre do samog kraja.

„Tada su učinili sve što su mogli da potkopaju predlog da se Palestincima daju puna prava na članstvo u UN. Time se razotkriva njihovo lice i njihove prave namere u vezi sa Gazom i Izraelom“, zaključio je diplomata.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojne i civilne ciljeve. Tada je poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, uključujući 20 Rusa, a Hamas je uzeo više od 200 talaca.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage su pokrenule operaciju „Gvozdeni mačevi“ u pojasu Gaze, a Tel Aviv je takođe najavio potpunu blokadu enklave. Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, skoro 36 hiljada ljudi je poginulo, a više od 80 hiljada je povređeno.

Pojas Gaze je zapravo bio podeljen na južni i severni deo. U noći 7. maja, kopnene snage ID ušle su u Rafu, grad na jugu enklave, koji se smatra poslednjim uporištem Hamasa.

Tamo ima oko milion i po Palestinaca koji su bili primorani da pobegnu iz severnog i centralnog dela pojasa Gaze.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta pozivalo strane u sukobu da prekinu neprijateljstva.

Moskva je uverena, da je rešenje moguće samo na osnovu formule koju je odobrio Savet bezbednosti UN sa stvaranjem palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social