Naslovnica U FOKUSU „Politiko“: SAD dale dozvolu Ukrajini da gađa ciljeve američkim oružjem bilo gde...

„Politiko“: SAD dale dozvolu Ukrajini da gađa ciljeve američkim oružjem bilo gde u Rusiji van linije fronta

Izvori „Politika“ potvrdili su raniju izjavu savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost da se dozvola za korišćenje američkog naoružanja odnosi i na oblasti van fronta.

Sjedinjene Države dozvolile su Ukrajini da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji koristeći oružje američke proizvodnje bilo gde van linije fronta – dakle ne samo u oblasti Harkova, prenosi „Politiko“.

Pri tome, kako su anonimni izvori rekli briselskom portalu, ovo ne predstavlja zaokret u dosadašnjoj američkoj politici u vezi s korišćenjem njihovog oružja za udare po ruskoj teritoriji.

Krajem maja isti portal je izvestio da je administracija predsednika DŽozefa Bajdena „tiho“ dala zeleno svetlo Ukrajincima da napadaju unutar Ruske Federacije koristeći njihovo naoružanje donirano Kijevu, precizirajući da se „dozvola“ odnosi samo na teritoriju Harkovske oblasti.

Zatim je Bajden u intervjuu za „Ej-Bis-Si njuz“ pojasnio da bi Ukrajina mogla da koristi oružje američke proizvodnje „samo u blizini granice (s Rusijom) kada se (rusko oružje) koristi s druge strane granice za napad na određene ciljeve u Ukrajini“. Vašington „ne odobrava udare 200 milja (oko 320 km) unutar Rusije i ne odobrava udare na Moskvu, na Kremlj“, istakao je on.

Izvori „Politika“ zapravo su potvrdili izjavu savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivana koji je ranije ove nedelje rekao da Kijev može da koristi oružje koje mu je isporučio SAD i za napade van Harkovske oblasti.

„Dozvola se proširuje svuda gde ruske snage prelaze na ukrajinsku stranu kako bi pokušale da zauzmu dodatnu ukrajinsku teritoriju“, rekao je Saliven u intervjuu za Pi-Bi-Es.

Rusija je u više navrata upozoravala da će napade zapadnim oružjem na njenu teritoriju smatrati direktnim učešćem Zapada u sukobu. Uz to predsednik RF Vladimir Putin je, tokom posete Severnoj Koreji, izjavio da Moskva ne isključuje mogućnost snabdevanja oružjem drugih zemalja kao odgovor na zapadne isporuke naoružanja Ukrajini.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social