Politiko: Papa Franja rekao da je „lajanje NATO pred vratima Rusije možda dovelo do invazije Vladimira Putina na Ukrajinu“

Papa Franja rekao je da je „lajanje NATO-a pred vratima Rusije“ možda dovelo do invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, piše Politiko. Papa je dodao da je ponudio da se sastane sa ruskim predsednikom u Moskvi.

U intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera, papa Franja se osvrnuo na agresiju Rusije na njenog suseda i rekao da, iako možda ne bi išao toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u obližnjim zemljama „isprovociralo” Moskvu, ali da je ono „možda olakšalo” odluku o invaziji.

Papa je takođe osudio „brutalnost” rata i uporedio ga sa građanskim ratom u Ruandi 1990-ih, koji je rezultirao genocidom nad Tutsi manjinom.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Sveta stolica od sredine marta traži sastanak s Putinom u Moskvi, rekao je papa.

„Naravno da nam je bio potreban vođa Kremlja da odredi vremenski okvir sastanka. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, mada se bojim da Putin ne može i ne želi da se održi taj sastanak u ovom trenutku“.

U intervjuu, papa je za sada isključio odlazak u Kijev: „Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina“, kaže papa, a prenosi Politiko.

Papa Franja je rekao i da je otkazao sastanak sa patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve i ključnim pobornikom Putina koji je opravdao rat.

Od početka invazije na Ukrajinu, papa Franja je u više navrata kritikovao rusku invaziju, izbegavajući eksplicitno da imenuje Putina, u skladu sa spoljnom politikom Vatikana da drži otvorena vrata za mogući dijalog.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(N1)