Naslovnica ŽIVOT Pogledajte jezik i saznajte da li bolujete od neke skrivene bolesti

Pogledajte jezik i saznajte da li bolujete od neke skrivene bolesti

dbhfgdhsru342fh

Promene u nijansama boje jezika mogu često biti znak nedostatka vitamina, infekcije ili gorušice.

Svetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj vitamin je neophodan za crvena krvna zrnca koja organizm hrane kiseonikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju.

Upravo zbog toga preporučuje se unos više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mlečni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos.

[adsenseyu1]

Bela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Reč je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Žut jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može biti posledica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu.

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, a kao posledica loše cirkulacije javljaju se depresija i nedostatak energije.

(kucnilekar)

 

[adsenseyu4]