Počela naplata: Kinezi preleću preko Rusije, Zapad ne može – Gube trku

Zapadne zemlje se žale na probleme zbog nemogućnosti letenja iznad Rusije izjavio je švajcarski novinar Jens Flotau.

Nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli ekonomske sankcije Rusiji, zapadne avio-kompanije nisu mogle da koriste ruski vazdušni prostor. Ovakva situacija je dovela do povećanja dužine letova za nekoliko sati, kao i do značajnog povećanja troškova.

Prema rečima Jensa Flotaua, Zapad se sve više žali na nesposobnost da se takmiči sa Kinom, koja nastavlja da koristi vazdušni prostor Rusije prenosi Tages-Anzeiger.

„Kineske avio-kompanije nastavljaju da koriste ruski vazdušni prostor, štedeći do dva sata na dugim letovima. Zapadni predstavnici se žale na konkurenciju“, rekao je autor švajcarskog izdanja.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Autor Tages-Anzeigera naveo je da mogućnost korišćenja ruskog vazdušnog prostora daje Kini ogromnu prednost u odnosu na američke i evropske aviokompanije. Ostali moraju da obilaze ogromne ruske teritorije zaobilaznim putem, što iziskuje velike troškove.

Sa tim u vezi, Ministarstvo saobraćaja SAD želi da obaveže kineske avio-prevoznike da odbiju da koriste ruski vazdušni prostor u zamenu za mogućnost letenja ka Sjedinjenim Državama.

„Predstavnici američkih avio-kompanija, uključujući šefa American Airlinesa Roberta Isoma, javno su se zalagali za ovo kako bi se postigli jednaki uslovi za sve,“ kaže Jens Flottau.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte