Peć se puši, eksplozija je blizu: Zapadne centralne banke štampaju novac da odlože slom

Zapadne centralne banke štampaju novac u velikom obimu pokušavajući da održe ekonomski rast, navodi investitor Rai Dalio.

Otkrivamo kako sav taj novac završava u džepu najbogatijih bez pozitivnog uticaja na njihov budžet.

Zapadni investitori su trenutno spremni da deponuju svoje resurse u imovini sa veoma niskim kamatama, ne želeći da dobiju kratkoročne koristi.

To rade jer zahvaljujući centralnim bankama imaju mnogo novca za ulaganje, ističe Dalio u svom članku „Svet je poludeo i sistem je slomljen“.

Međutim, ovi resursi ne utiču na ekonomski rast ili inflaciju, jer investitori žele da ih ulože u drugu imovinu, umesto da ih potroše na proizvodnju. Kao rezultat ovog trenda, cene nekretnina rastu, dok je ekonomski rast spor, kaže Dalio.

Američki investitor naglašava da mnoge kompanije ne traže načine da dobiju više koristi i umesto toga se odlučuju za „prodaju snova“ investitorima koji imaju novac za štednju.

Pored toga, vlade zapadnih zemalja imaju ogromne deficite i gotovo je sigurno da će se razlika između njihovih troškova i prihoda u budućnosti povećavati, dodaje ekonomista. Povećanje budžetskog deficita zahtevaće od vlada da prodaju više duga.

„Odakle će doći novac potreban za kupovinu obveznica ili za pokrivanje finansijskog deficita? Odgovor je više nego jasan: od centralnih banaka, koje će lansirati štampani novac“, objašnjava Dalio.

„Ovaj trend će se nastaviti i verovatno će se i povećati, posebno u SAD, EU i Japanu“, piše on.

Istovremeno, obaveze koje se odnose na isplate penzija i zdravstvenu zaštitu biće sve će više kasniti, jer mnoge institucije koje su dužne da ih plate neće imati dovoljno resursa da izvrše svoje dužnosti. Ljudi koji ne primaju te nadoknade obično su nastavnici i drugi državni službenici, čiji budžet stalno trpi.

Peć se puši, eksplozija je blizu

Kao rezultat, vlade će morati da odmere moguće mere da smanje budžetski jaz:

-povećanje poreza

-štampanje novca u još većem obimu

Dalio veruje da će pokušaji većeg oporezivanja podstaći najbogatije da deponuju svoje bogatstvo u poreskim rajevima.

Iako nijedan od ovih načina nije dobar, štampanje novca izgleda najlakše… Ali veliki rizik tog poteza je ugrožavanje tri svetske valute: dolara, evra i jena.

Dalio zaključuje da se svet neminovno približava velikim promenama.

Ruski novinar Oleg Makarenko smatra da je poznati američki investitor u pravu. On ističe da je to još jedna kriza sa kojom bi zapadne zemlje mogle da se suoče u budućnosti ako ne promene ponašanje.

„Sa svakom nedeljom odvoze sve više municije u skladište buduće krize. Peć se već puši. Kada će eksplodirati — samo je pitanje vremena… Svaki mesec bi mogao biti kritičan za američku ekonomiju“, kaže Makarenko za Sputnjik.

Kolaps američke ekonomije uticaće na ekonomiju ostalih zapadnih zemalja. Uticaće, međutim, i na Kinu, jer je njena ekonomija usko povezana sa SAD, i Vašington je veliki trgovinski partner Pekinga.

Makarenko smatra da će ruska ekonomija biti izvan dometa nove krize zahvaljujući upravo američkim sankcijama.

„Dozvolili su Rusiji da se odmakne na sigurnu udaljenost“, zaključuje Makarenko.

(Sputnik)