Naslovnica U FOKUSU Panika u NATO: Ruske snage uklonile granične oznake sa Estonijom!

Panika u NATO: Ruske snage uklonile granične oznake sa Estonijom!

Estonski Odbor za policiju i graničnu stražu (PPA) saopštio je da su ruski graničari uklonili granične oznake sa reke Narve, koja razdvaja Rusiju i Estoniju. Ovaj incident izazvao je zabrinutost u Estoniji i reakcije širom NATO saveza.

Ovaj događaj usledio je nakon ruske uredbe o jednostranoj promeni pomorskih granica u Baltičkom moru, koja je brzo povučena sa veb-stranice vlade posle osuda od strane nekih NATO članica.

Irik Purgel, šef istočne prefekture PPA, naveo je da estonske i ruske vlasti svake godine postavljaju bove koje razdvajaju teritorije, kako bi olakšale plovidbu rekom i sprečile ribare da slučajno pređu granicu.

Iako su se vlasti dogovorile o lokaciji bova 2022. godine, Rusija je povukla i osporila postavljanje više od polovine predviđenih 250 graničnih markera.

Estonske vlasti su reagovale na uklanjanje graničnih oznaka sa reke Narve od strane ruskih graničara

PPA je najavio da će kontaktirati rusku graničnu stražu kako bi dobili pojašnjenja o uklanjanju i vraćanju bova. PPA očekuje da Rusija pruži dokaze o promeni dogovorene rute transporta, a ukoliko ne budu dostavljeni, nastaviće sa postavljanjem bova.

Premijerka Estonije, Kaja Kalas, okarakterisala je ovaj događaj kao „granični incident“ i najavila da je istraga u toku.

Kalas je naglasila da će Estonija pristupiti situaciji na razuman i uravnotežen način, sarađujući sa saveznicima po potrebi. Takođe, istakla je da u ovom incidentu vidi širi obrazac ruskih akcija koje pokušavaju da izazovu uznemirenost.

Ranije ovog meseca, Estonija je započela noćno zatvaranje prelaza između Narve i ruskog grada Ivangoroda, što ukazuje na rastuće tenzije između dve zemlje.

Očekuje se da će istraga pratiti dalji razvoj situacije i moguće posledice incidenta.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social