Naslovnica IZA OGLEDALA OVO JE NAJMRAČNIJA TAJNA 5. OKTOBRA: DOS hteo Miloševića da skloni u...

OVO JE NAJMRAČNIJA TAJNA 5. OKTOBRA: DOS hteo Miloševića da skloni u Moskvu

[adsenseyu3]

Jedna od ponuda DOS, odnosno predlog, bio je da mu, ukoliko se Milošević povuče sa mesta predsednika stranke, ako prekine da se bavi politikom, ukoliko ode u Požarevac ili na „neko drugo mesto“, oni garantuju da mu se ništa neće desiti.

slobodan-milosevic-mira-markovic

[adsenseyu2]

ZAVERA: Plan tadašnje vlasti bio da Miloševića zaštite od optužnice za ratni zločin i skinu odgovornost sa sebe. U ime DOS tajne pregovore vodio Nebojša Čović, a predstavnik SPS bio Zoran Baki Anđelković

Vlada DOS pokušala je da spase bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića iste noći kada ga je svrgla s vlasti, oktobra 2000., ponudivši mu da ga sklone u Moskvu, gde mu „niko ne bi mogao ništa“! Posle punih 16 godina zataškavanja, ova najmračnija tajna 5. oktobra konačno je otkrivena, a o svim detaljima ovog „tajnog dila“, ko su bili pregovarači i koja je u svemu tome bila uloga velikih sila za Kurir ekskluzivno svedoči Ivica Dačić, tada portparol SPS.

Iako je narod bio željan pravde koju mu je DOS obećao, tvrdeći da će Milošević i njegova porodica odgovarati pred sudom za sva navodna nedela koja su počinili, čelnici nove vlasti u tajnosti su pregovarali sa bivšim predsednikom SRJ i sa Rusijom!

[adsenseyu4]

– U danima posle 5. oktobra, peti na šesti, sedmi oktobar, došlo je i do razgovora u kojima su u ime SPS učestvovali Zoran Baki Anđelković i Milomir Minić. Sastanak je omogućio Slobodan Jovanović (šef beogradskog SPS tokom devedesetih godina). Predstavnik DOS bio je Nebojša Čović. Jedna od ponuda DOS, odnosno predlog, bio je da mu, ukoliko se Milošević povuče sa mesta predsednika stranke, ako prekine da se bavi politikom, ukoliko ode u Požarevac ili na „neko drugo mesto“, oni garantuju da mu se ništa neće desiti.

Pretpostavljam da je Čović bio izaslanik i da je o predlogu postojala saglasnost celog DOS. U isto vreme, u Beograd je dolazio ruski ministar spoljnih poslova, tada to je bio Igor Ivanov. On je takođe razgovarao sa Miloševićem na sličnu temu. On mu je preneo da postoji mogućnost da srpske vlasti ne bi bile protiv toga da ode iz zemlje, da ode u Rusiju, da bi oni to omogućili i da mu se u tom slučaju ništa ne bi desilo. Milošević je o svemu tome pričao na našim koordinacijama, a o tome su pričali našli rukovodioci u tom periodu – priča Dačić.

5 OKTOBAR

Na pitanje da li je Milošević takvu ponudu odmah odbio, Dačić odgovara:

– Milošević je razmišljao o tome. Rekao je da je pričao i sa nekim svojim najbližim saradnicima i ljudima iz bezbednosti, koji su mu savetovali da to ne prihvati jer nemaju poverenja u takvu vrstu predloga. Rekao nam je da je sve te predloge odbio, da neće da ide iz zemlje, čak nije hteo ni da se povuče s mesta predsednika SPS.

[adsenseyu1]

Na pitanje zašto je tadašnji DOS uopšte došao na ideju da Miloševića prebaci u Rusiju, Dačić odgovara:

– Plašili su se Miloševića u Srbiji, aktivnog Miloševića, jer ni tada još nije bila čista situacija. Plašili su se reakcija, a znali su i za obaveze koje će imati pred Haškim tribunalom. Pretpostavljam da je i to bio razlog. Da je Milošević otišao u Rusiju, Srbija ne bi imala više nikakvu vrstu odgovornosti, pritisaka da on bude uhapšen, izručen.

Na pitanje da li bi Milošević bio živ da je došlo do takvog scenarija, Dačić kaže:

– Verovatno. I možda bi se već vratio.

Podsetimo, bivši predsednik Srbije uhapšen je aprila 2001. godine u Beogradu, a 28. juna, na Vidovdan, preko Tuzle je avionom prebačen u Haški tribunal. Umro je 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, ne dočekavši kraj suđenja.

(Kurir)[adsenseyu5][adsenseyu5]