OVO JE KRAJ SVETA – NEMA DALJE: Seksualnim prestupnicima, uključujući pedofile, trebalo bi omogućiti usvajenje dece, predlažu u Britaniji

dete

Pravila koja zabranjuju seksualnim zločincima rad sa decom su „nepoštena“, pa bi čak i osuđeni pedofili trebali da imaju pravo usvajanja, izjavila je vodeća pravna akademkinja. Helen Ris, sa Londonske škole ekonomije, pozvala je Terezu Mej da olakša pravila koja automatski zabranjuju seksualnim prestupnicima brigu o deci, rekavši kako se time krše njihova ljudska prava.

U članku Zakon o deci i porodici, Ris je sugerisala kako stope ponovnog zlostavljanja nisu visoke među seksualnim zločincima, dodajući: “usprkos rastućoj zabrinutosti javnosti zbog pedofilije, broj ubistava nad seksualno zlostavljanom decom je vrlo nizak”.

Trenutno je u toku preispitivanje šeme za ispitivanje i zabranu, nakon ubistva iz Sohama iz 2002., usled zabrinutosti ministara da je previše teško. Uz zabrane određenim prekršiocima, zakon trenutno zahteva vršenje provere odraslih osoba koje dolaze u redovan kontakt sa tuđom decom.

Tereza Mej je naredila pregled zakona usled zabrinutosti zbog provere običnih volontera, poput roditelja koji vode decu na fudbal.

U svom članku Ris je predložila da u pregled treba da se uvede i pretpostavka kako seksualni prestupnici, uključujući nasilnike nad decom, nisu predstavljali nikakvu pretnju nakon što su odslužli kaznu.

“Šema za proveru slobode i zabrane, kao i druge zakonodavne mere, izdvajaju seksualne prestupnike i uništavaju načelo da zatvorenik „otplaćuje svoj dug“ izdržavanjem kazne pre ponovnog ulaska u društvo pod jednakim uslovima”.

Pojedinci se stavljaju na “listu” i zabranjuje im se rad sa mladima ili ranjivim odraslim osobama, ako su osuđeni za seksualno ili nasilno krivično delo ili zlostavljanje deteta.

Autorka članka kritikovala je propise zbog kojih su svi seksualni prestupnici bili isto obeleženi, rekavši kako je je bitan “pažljiv pregled” i kako su izdavanjem “zabrane pokrivanja” (Balnket ban) prekršena prava kriminalaca koji su hteli da usvoje ili rade sa mladima.

Istakla je slučaj dede koji je bio osuđen za seks sa 15-godišnjakom i to iz vremena kada je imao 29 godina, a kom je odbijeno odobrenje za usvajanje vlastitih unuka.

Zabrana bi mogla da bude u suprotnosti sa načelom nediskriminacije utvrđenim u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, upozorila je Ris.

Upoređujući seksualne prestupnike sa bračnim parovima koji žive u zajednici, ona je sugerisala da će, ako se dozvole zabrane, imati smisla zabraniti usvajanje onima koji nisu bili u braku, jer su manje šanse da se roditelj koji je bio u braku razdvoji od deteta, što bi predstavljalo štetne posledice za dete.

Takođe je istakla slučaj četiri medicinske sestre koje su nedavno pobedile na Višem sudu nakon što su imale zabrane zbog prethodne presude. Jednoj sestri je postavljena zabrana jer je vlastitu decu ostavila samu u njihovoj kući.

“Umesto da pretpostavljamo kako su svi potencijalni rizik za decu, treba ih proveriti. Svako proveravanje ili zabrana treba da se temelji na vrlo jakim dokazima da oni predstavljaju rizik”, rekla je akademkinja.

“To bi značilo pobedu ne samo ljudskih prava, nego i najbolju zaštite interesa dece”.

Ris je nagrađena Književnom nagradom Udruženja društveno-pravnih studija za monografiju pod naslovom “Odgovorno razvođenje”. Takođe je tvrdila da se žrtvama silovanja više ne sme dodeljivati anonimnost.

“Sa sigurnošću možemo reći da nećemo razmatrati dopuštanje usvajanja pedofilima. To ne bi baš dobro prošlo u javnosti”, tvrdi potparol matične kancelarije.

Da li je ova predstava zbog javnosti ili zbog interesa dece, postavlja se logično pitanje? Očigledno im je mišljenje javnosti bitnije od bezbednosti njihove dece.

(logicno.com)