Naslovnica IZA OGLEDALA Ovo je događaj koji je pre 25 godina odredio Putinovu sudbinu

Ovo je događaj koji je pre 25 godina odredio Putinovu sudbinu

[adsenseyu2]

5t4z456gfsj

[adsenseyu3]

Dramatični događaji koji su odredili Putinovu karijeru dogodili su se 5. decembra u Drezdenu, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju.

Ko želi da shvati današnje ponašanje Vladimira Putina, mora da zna i priču šta mu se dogodilo te dramatične noći u Istočnoj Nemačkoj pre 25 godina, piše BBC u priči o ruskom predsedniku.

Dramatični događaji dogodili su se 5. decembra u Drezdenu, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju. Narod je upao u sedište istočnonemačke tajne policije Štazi, a mala grupa demonstranata odlučila je da krene prema lokalnom sedištu sovjetske tajne službe KGB.

[adsenseyu4]

– Stražar na vratima odmah je ušao u kuću – kazao je jedan iz grupe demonstranata Zigfrid Danat. Ali, nedugo zatim je iz sedišta izašao drugi KGB-ovac i upozorio ih da ne pokušavaju da upadnu u kuću.

– Moji drugovi su naoružani i imaju dozvolu za korišćenje oružja u krajnjoj nuždi – kazao je KGB-ovac, što je uverilo grupu da se povuče.

[adsenseyu1]

Ali, i član tajne službe znao je da je situacija i dalje opasna. Posle je i rekao da je od tenkovske jedinice Crvene armije tražio zaštitu u tom trenutku.

Odgovor na taj zahtev promenio mu je život i potpuno ga razočarao.

– Ništa ne možemo bez naredbe iz Moskve. A iz Moskve ćute – rekao mu je glas s druge strane telefonske linije.

Fraza “Moskva ćuti” od tada ga je proganjala, a potom je on postao ta “Moskva”. Naravno, agent KGB koji je smirio demonstrante u Drezdenu bio je sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin koji poslednjih godina prkosi Zapadu, vodi rat u Ukrajini kojoj je oteo i poluostrvo Krim.

Mislim da je taj događaj ključan za razumevanje Putina – kazao je nemački biograf ruskog predsednika Vladimira Putina, Boris Rajhšuster i dodao kako bismo gledali potpuno drukčijeg Putina da nije bilo te epizode u Istočnoj Nemačkoj.

Putin je tada shvatio da političku elitu narod lako može da zbaci i da je želja za demokratijom jača od komunističke ideologije. Po povratku u Rusiju, koja je ponirala, odlučio je da od nje stvori silu koja nikad više neće ćutati.

Svedoci smo onoga što je od tada, do danas, uradio Vladimir Putin.

(Telegraf,Večernji.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]