Naslovnica IZA OGLEDALA Ko je tu živeo pre 7.000 godina: Džinovski skelet otkriven u Bugarskoj

Ko je tu živeo pre 7.000 godina: Džinovski skelet otkriven u Bugarskoj

[adsenseyu2]

hfeiurj

[adsenseyu3]

Tim arheologa je otkrio džinovski skelet u bugarskom gradu Varna.

Varna, koji se nalazi na istočnoj obali Crnog mora, danas je velika turistička atrakcija. Ova oblast poseduje bogatu kulturu, a stara je bar 7.000 godina. Najstarije zlato na svetu je pronađeno prilikom iskopavanja nekropolja u Varni, a određivanje starosti ugljenikovim izotopom je otkrilo da je zakopano pre više od 6.500 godina.

Grci su u 7. veku pre nove ere osnovali trgovački grad po imenu Odesos u današnjoj Varni. Taj grad su naseljavali Grci i Tračani. Do kraja drugog veka nove ere, Odesos je postao rimski grad i preimenovan je u Odesus.

Džinovski skelet je pronađen početkom ovog meseca, a bio je zakopan nedaleko od drevnih zidina grada Odesusa. Procenjuje se da je džinovski čovek živeo i umro negde oko 5. veka nove ere.

[adsenseyu1]

Valerij Jotov, član arheološkog tima, rekao je da je veličina kostiju „impresivna“, ali nije dao dodatne detalje.

„Kada smo počeli da razotkrivamo drevni zid tvrđave, počeli smo da postavljamo sebi brojna pitanja, a morali smo da nastavimo dok nismo došli do temelja. Tada smo naišli na skelet“, rekao je on.

Stav skeleta ukazuje na to da je čovek sahranjen na ceremonijalni način, obzirom da su njegove ruke bile postavljene na pojas.

Dok se ne objave dodatni detalji, može samo da se spekuliše na ovu temu. Ako je skelet zaista džinovskih razmera, to će biti neverovatno arheološko otkriće.

Takođe, ovo nije jedini džinovski skelet otkriven u istočnoj Evropi. Na leto 2012. godine, arheolozi su otkrili nešto slično blizu rimljanskog grada Karej.

Iskopavanje 5.000 godina starog naselja iz bronzanog doba razotkrilo je ratnika visokog 2,5 metra, zakopanog sa nožem kraj glave. U ono vreme, prosečna visina je bila 1,5 metara, što znači da je ratnik naspram ostalih bio pravi div.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]